Kosova da NATO üyesi olacak

Görevinden istifa eden ancak 12 Aralık’ta yapılacak seçimin kritik adayı eski Kosova Başbakanı Hashim Thaci, Kosova’nın en geç dört sene içinde NATO üyesi olacağını söyledi.

Parlamentoda yapılan güven oylaması sonucunda görevinden istifa etmek zorunda kalan eski Kosova Başbakanı Hashim Thaci, 12 Aralık’ta yapılacak seçimlerin kazanması en muhtemel adayı olarak gösteriliyor. Günlük Avusturya gazetesi Der Standard’a açıklama yapan Thaci, bir daha göreve seçilmesi durumunda Kosova’nın NATO üyesi olacağını söyledi.

İkinci döneminde en geç 15 ay içerisinde Avrupa Birliği ile vizelerin kaldırılacağını iddia eden Thaci, Sırbistan yönetimi ile görüşmelere başlamaya hazır olduklarını söyledi. Eski Kosova Başbakanı Belgrad hükümeti ile, 1998-1999 yılları arasında kaybolan kişilerin bulunması, organize suçla mücadele, ulaşım, enerji ve iletişim konularında görüşebileceklerini iddia etti.

Thaci röportajda Sırbistan ve Kosova’nın birbirlerinin bağımsızlıklarını tanıyacaklarına ve iki bağımsız ülke olarak Avrupa Birliği’ne gireceklerine inandığını söyledi.

Kosova 2008 yılının Şubat ayında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti. Birleşmiş Milletler (BM) Adalet Divanı, Kosova’nın bağımsızlık ilanının uluslararası yasaları ihlal etmediğini söylemişti ancak Birleşmiş Milletler’in 1244 no’lu kararına göre Kosova, hala daha Sırbistan toprağı.

192 BM üyesi ülkeden 69 tanesi Kosova’nın bağımsızlığını tanırken, aralarında Rusya, Çin, Hindistan ve Sırbistan gibi ülkeler, uluslararası hukukun çiğnendiğini iddia ederek Kosova’yı tanımıyor. Avrupa Birliği ülkelerinden de 22 tanesi Kosova’yı tanırken, Yunanistan, Kıbrıs, Slovakya, Romanya ve İspanya ülkeyi tanımıyorlar.

(soL-Dış Haberler)