Kosova Anayasası yürürlüğe girdi

Kosova'nın tartışmalı bağımsızlık ilanının ardından, dün de Kosova Anayasası resmen yürürlüğe girdi. Sırbistan, yeni Anayasayı tanımadığını açıkladı.

DIŞ HABERLER Kosova Anayasası, dün yapılan törenin ardından resmen yürürlüğe girdi. Başkent Priştine'de yapılan törende konuşan Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu, "Bağımsızlık ilanının ardından yürürlüğe giren Anayasa, ülkenin inşası sürecinin tamamlandığını göstermektedir" diye konuştu.

Kosova Anayası'na göre, 9 yıldır bölgeyi kontrol eden Birleşmiş Milletler (BM) güçlerinin yetkisi, aralarında AB Polis Gücü Eulex'in de bulunduğu bir dizi AB misyonuna ve Sejdiu liderliğine devrediliyor ancak Rusya'nın vetosu nedeniyle BM tarafından bu yönde bir adım atılamıyor.

Kosova, 17 Şubat'ta Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Kosova'nın bağımsızlığı bugüne kadar aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 34 ülke tarafından tanındı.
Sırbistan'dan ret
Anayasa ilanına ilişkin açıklamada bulunan Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic, "Sırbistan, Kosova Anayası'nın ilanının yasal bir süreç olarak görmemektedir" diye konuştu.

Tadic, "Sırbistan Kosova'yı kendi güney eyaleti olarak görmektedir ve kendi bütünlüğünü güç kullanarak değil, barışçıl ve diplomatik hamlelerle korumaktadır" dedi.

Tadic, Anayasa ilanının "zararlı sonuçlar doğuracak" bir adım olduğunu da vurguladı.

Sırbistan'ın Kosova Yöneticisi Slobodan Samardzic ise, Kosovalı Sırpların yeni Anayasayı tanımadıklarını ve kendi meclislerini kuracaklarını açıkladı.