Kore nükleerden arınacak

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin nükleerden arındırılması için altı ülke arasında yürütülen görüşmeler sonucunda bir mekanizma yaratıldı.

soL (DIŞ HABERLER) Kore yarımadasının nükleerden arındırılması için yapılan görüşmeler sonucunda bu süreci yürütecek olan mekanizma üzerinde ortaklaşıldı. Çin, ABD, KDHC, Güney Kore, Rusya ve Japonya'nın katılımıyla 2003'ten beri süren görüşmelere başkanlık eden Çinli Wu Dawei'nin açıklamasına göre, süreci katılımcı ülkelerden uzmanlardan oluşan bir heyet yürütecek.

Heyetin tesisleri ziyaret etmesi, belgeleri incelemesi ve nükleer sektöründe çalışan işçilerle röportajlar yapması planlanıyor. Dawei gerektiğinde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan da destek alabileceklerini belirtti.

Benzer şekilde bir gözlem heyeti de katılımcı ülkelerin silahların sınırlanması ve KDHC'ye ekonomik ve enerji yardımı konularında karşılıklı sorumluluklarını yerine getiripgetirmediklerini takip edecek.

Kuzey Kore, geçen ay bir iyi niyet göstergesi olarak Yongbyon'daki deneysel nükleer tesisin kulesini yıkmışlardı. Yetkililer, uzun ve yoğun geçen görüşmelerde karşılıklı adımların atılmasını temenni ettiklerini açıkladılar.