Kore hakkında bu gerçek biliniyor mu?

Kore’nin iki tarafı arasındaki gerginlikle ilgili yapılan haberlerde, kuzeyin peşinen “suçlu olduğu” kabulü göze çarpıyor. Oysa Güney Kore’yi destekleyen ABD’nin, 50’li yıllarda KDHC nüfusunun tam yüzde 30’unu bombardımanlarla öldürdüğü gerçeği unutuldu.

Güney Kore’nin Sarı Deniz’de ABD’yle ortak yapacağı büyük deniz tatbikatı öncesinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyet’yle (KDHC) Güney Kore ilişkileri gerildi.

Gerilimin doğrudan tarafı olarak davranan ABD, sürekli olarak KDHC’yi suçluyor. Batı basını ve onların yazdıklarını çevirme faaliyeti yürüten Türk basını da Kore kriziyle ilgili haberlerinde KDHC’yi suçlayan ve bu ülkeyi bir “haydut devlet” olarak damgalayan bir dil kullanmaktan kaçınmıyor.

Oysa bugün KDHC’yi “Güney Kore’nin bir adasını topa tutmakla” suçlayan ABD, 1950’li yıllarda Kore’de dehşet verici bir katliam yapmıştı. ABD’li General Curtis Lemay, 1995 yılında The New Yorker’a verdiği demeçte o yıllara dair şunu söylüyordu: “Üç sene kadarlık bir sürede nüfusun –ne kadardı– yüzde 20’sini öldürdük.

3 senede öldürülen bu sayı, 8-9 milyon insan, nüfusa oranıyla bir savaşta bir ülkenin nüfusundan verdiği en fazla kayıplardan biri olarak tarihe geçti.

1950’li yılların tümünde KDHC, nüfusunun yüzde 30’unu kaybetti. İkinci Dünya Savaşı’nda Britanya nüfusunun yüzde 0.94’ünü, Fransa 1.35’ini, Çin 1.89’unu, ABD ise 0.32’sini kaybetmişti.

Şimdi karşısındakini “haydut devlet” ilan eden ABD, Kore’ye karşı bu korkunç kıyıma diğer NATO ülkeleri gibi Türkiye’yi de ortak etmiş, bugünlerde “demokrasi kahramanı” ilan edilen Adnan Menderes, Türkiyeli askerleri dünyanın en ucuz askerleri olarak Kore’ye ABD için savaşmaya göndermişti.

(soL - Dış Haberler)