Komünist partilerden AB’nin Küba kararına kınama

13 ve 14 Mart’ta dünyanın çeşitli yerlerinden 13 komünist partinin ve işçi partisinin katılımıyla Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleştirilen toplantıda Avrupa Birliği’nin Küba’nın egemenliğini hiçe sayarak rejim değişikliği talep etmesini kınayan bir açıklama yayınladı.

Portekiz Komünist Partisi’nin çağrısıyla 3-14 Mart tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Komünist Partiler ve İşçi Partileri toplantısında AB’nin Küba ile ilgili aldığı son karara ilişkin olarak, AB’nin Küba’yı eleştirecek ahlaki yetkiye sahip olmadığı vurgulandı.

İki gün süren toplantının sonunda yayınlanan bildiride, başta Avrupalılar olmak üzere güçlü medya kuruluşlarının karşı devrimci bir mahkumun ölümünün ardından hırçın bir lekeleme kampanyası başlattığı hatırlatıldı. Önce adi bir suçtan sonra ABD çıkarlarına uygun olarak maniple edildiği için hüküm giyen bu adamın talihsiz ölümünün Küba’yı sanık sandalyesine oturtmak için bir fırsat olarak değerlendirildiği vurgulandı.

Bildiride, Kübalı doktorların tüm çabalarına rağmen ülke içindeki karşı devrimcilerin de yüreklendirmesi ile mahkumun yemek yemeği reddettiği ifade edildi. 50 yıldır pek çok ülkede milyonlarca kadın, erkek ve çocuğun hayatını kurtaran ve şimdi bu misyonu Haiti’de sürdüren Küba’nın bir kişinin ölümünden sorumlu tutulmasının gerçeği çarpıtmak anlamına geldiğine dikkat çekildi.

Bildiride ayrıca, hukuk dışı pek çok infazın sorumlusu olan hükümetlerin, kuruluşların, parlamento üyelerinin ve medyanın, Avrupalı askerlerin askeri işgallere katılımını kınamayan, bölgedeki milyonlarca işsizin trajedisi karşısında sessiz kalanların Küba’yı yargılama haklarının olmadığı ifade edildi.

Göçmenlerin baskı altına alınmasına ve sınır dışı edilmesini, Kopenhag’da iklim zirvesini protesto edenlere saldırılmasını, kapitalist sistemin krizine verilen tepkilerin şiddetle bastırılmasını görmezden gelenlerin Küba hakkında da konuşamayacakları söylendi.

Son olarak, bildiride 1998’den beri ABD hapishanelerinde haksız mahkumiyetleri süren beş Kübalı terör karşıtı savaşçının durumunun medya tarafından gizlenmesine karşı bir kampanya başlatıldığı duyuruldu.

Küba Komünist Partisi’nden de temsilci bulunan toplantıya Brezilya komünist Partisi, Bohemya ve Moravya Komünist Partisi, Kıbrıs Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), İspanya Komünist Partisi, Yunanistan Komünist Partisi, Hindistan Komünist Partisi (Marksist), Lübnan Komünist Partisi, Portekiz Komünist Partisi ve Rusya Federasyonu Komünist Partisi katıldı.

(soL-Haber Merkezi)