Kolombiya ve ABD üsler için anlaştı

Ekvador'un ABD üslerini kapatacağını açıklamasıyla arayışa giren ABD, Kolombiya ile ülkedeki en az 7 üs üzerinde "teröristler ve uyuşturu ağıyla mücadele için" kullanım hakkı sağlayan anlaşmayı imzaladı.

ABD'nin Kolombiya'da askeri üsler açacağına ilişkin olarak Temmuz ayında çıkan haberler, iki ülke arasında imzalanan anlaşma ile doğrulandı. Başta Ekvador ve Venezuela olmak üzere bölge ülkelerinin tepkisini çeken haberler üzerine bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, imzalamayı planladıkları anlaşmanın Kolombiya'da daimi Amerikan üssü yaratmayacağına ve üslerin komutasının Kolombiya'da kalacağına dair Latin Amerika ülkelerine güvence vermişti.

Clinton, anlaşmanın teröristler ve uyuşturucu satıcılarıyla mücadele için ABD'nin Kolombiya üslerini kullanmasını sağlamaktan ibaret olduğunu da savunmuştu. Ancak bu açıklama kimseyi tatmin etmemişti. Zira ABD yönetimi, Ekvador'un, topraklarına ABD askerlerinin girmesini yasaklaması ve Manta'daki Amerikan üssünü kapatmasının ardından Kolombiya ile görüşmeye başlamıştı. Yani ABD'nin Kolombiya ile olan anlaşması, Kolombiya'nın 2010 itibariyle kapatacağını ilan ettiği 7 Amerikan askeri üssünü karşılama amacını güdüyor. Dolayısıyla yaygın kanı, bölgede yeni askeri projelendirmelere giden Pentagon'un, Güney Amerika'daki halk muhalefetine ve anti-emperyalizme karşı tehditkar önlemler aldığı şeklinde.

Geçtiğimiz Cuma günü, Kolombiya´nın başkenti Bogotá'da ciddi bir askeri diplomasi trafiği yaşandı. Anlaşma, sessiz sedasız bir seremoni ile ABD büyükelçisi ve Kolombiyalı üç bakanın katılımıyla imzalandı. Buna göre ABD, önümüzdeki on yıl içersinde, 3´ü hava, 2´si deniz üssü olmak üzere toplamda en az 7 askeri üs üzerinde kullanım hakkına sahip olması anlaşmaya bağlandı. Bu sayı 3 ile başlamış, sonra beş olmuştu, şimdi ise "en az 7" diye ifade ediliyor.

Anlaşma, Kolombiya'nın komşuları tarafından bölge güvenliğine bir tehdit olarak değerlendirildi. Venezuela, Ekvador ve Bolivya ABD'nin üsleri kendilerine karşı yürütülecek operasyonlarda da kullanabileceğine dikkat çekerek anlaşmayı açıkça kınarken, Brezilya ve Şili ise sessiz kaldı. Colombia Reports´un verdiği bilgilere göre, muhalefet de hükümeti anlaşmaya ilişkin herhangi bir bilgilendirmeye gitmeden oldu bittiye getirerek anlaşmayı imzalamakla eleştiriyor.

ABD ve Kolombiya resmi açıklamaları ise, anlaşmanın "Narko-teröre" karşı önceden beri gerçekleştirilen ortak çalışmaların bir devamı olarak ortaya çıktığı yönündeydi. Kolombiya Başbakanı Álvaro Uribe, anlaşmanın ardından geçtiğimiz cumartesi günü kamuoyuna yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz bütün kartları masaya koymaya hazır. Ulusal ve uluslararası platformda anlaşmanın tüm boyutlarını açıklamaya hazırız" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan resmi açıklamada ise, "ABD, sadece güvenlik sorunuyla ilgilenmektedir ve Kolombiya sınırları içersindeki uyuşturucu karşıtı operasyonlara yönelik bir anlaşma yapılmıştır" dendi.
(soL - Dış Haberler)