Kolombiya’nın iftirası açığa çıktı

Kolombiya hükümetinin FARC ile Venezuela ve Ekvador arasında ilişki bulunduğunun kanıtı saydığı "Reyes belgeleri"nin sahte olduğuna dair bir kanıt da Wikileaks'ten çıktı. ABD elçisi, Kolombiya'nın belgelerin yayınlanmasını dikkatle planladığını ve hükümet yararına şekil verdiğini söyledi.

Kolombiya Hükümeti, 2008 yılında Kolombiya askerleri tarafından öldürülen FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) komutanlarından Raúl Reyes’in bilgisayarından çıkan belgelerde, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chávez ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’nın FARC hareketinin ve gerillaların birbirleriyle bağlantılı olduklarına dair kanıtlar yer aldığını duyurmuştu. İki ülkenin devlet başkanlarını FARC’a yardım etmek ve el altından desteklemekle suçlayan Kolombiya hükümetinin yalanı Wikileaks’in yayınladığı yeni bir belge ile açığa çıktı.

FARC’ın önemli liderlerinden ve komutanlarından biri olan Raúl Reyes, rehinelerin salıverilmesini organize etmek üzere Ekvador topraklarına geçtiği sırada ABD desteğiyle Kolombiya ordusu operasyon yapmış, çok sayıda kişinin öldürüldüğünü operasyon Ekvador ve Kolombiya'yı savaşın eşiğine getirmişti. Saldırıda Reyes'in bilgisayarlarının ele geçirildiğinin açıklanmasından 3 hafta sonra ABD Kolombiya Büyükelçisi William Brownsfield’in Washington’a gönderdiği belgede “FARC gerillasının bilgisayarından, Chávez ve Correa’yı FARC ile bağlantılı kılacak seçilmiş belgelerden bazıları 4 ile 6 hafta içinde Kolombiya Hükümeti tarafından açıklanacak” deniyor.

İlk açıklamadan itibaren Kolombiya'nın söz konusu bilgisayarda olduğunu savunduğu belgelere birçok kesim şüpheyle yaklaşmıştı. Nitekim yıllar geçmesine rağmen belgeler açıklanmadı, iddia da geçiştirildi.

Brownsfield, Kolombiya hükümetinin yapacağı yayınları dikkatle hazırladığını ve kendilerine zarar verebilecek her türlü bilginin önüne geçeceklerini söyledi.

ABD Büyükelçisi’nin gönderdiği belgede, Kolombiya Savunma Bakan Yardımcısı Sergio Jaramillo’nun belgeleri açıklamakta görev alacağı belirtilirken, Kolombiya hükümetinin bilgileri Kuzey Amerika, Kolombiya, İspanya ve Latin Amerika medyaları ile paylaşacağını ve özellikle Chávez ve Correa’nın FARC bağlantılarının ortaya çıkarılmaya çalışıldığı söyleniyor. Belgelerin 4 ile 6 hafta arasında açıklanacak olmasının sebebi ise, çıkacak olan belgelerde bağlantıların iyi kurulması gerektiği şeklinde açıklanıyor.

Wikileaks belgesine göre dönemin Kolombiya Savunma Bakanı Juan Manuel Santos ABD’ye bilgilendirme için söz verdi, karşılığında ise ABD hükümetinin Kolombiya hükümet’ne danışmadan basına bilgi vermemesini ve açıklama yapmamasını istedi.

Kolombiya Savunma Bakanı Santos, Interpol’un bilgisayarlardaki bilgilerin değiştirilmediğini onaylamasından sonra açıklama yapacaklarına dair ABD Büyükelçisini bilgilendirirken, elde edecekleri bütün bilgileri ABD’ye göndereceklerini de söyledi.

Interpol’un yazdığı raporda, FARC komutanı Reyes’in bilgisayarının kanıt olarak kabul edildiği 4 Mart tarihinden sonra bilgisayarda bir bilgi değişikliği yapılmadığı belirtilirken, Reyes’in öldürüldüğü ve bilgisayarın ele geçirildiği 1 Mart tarihinden 4 Mart tarihine kadar değişiklik ve ekleme yapılmış olabileceği bunun Interpol tarafından raporlanamayacağı belirtildi.

ABD Büyükelçisi’nin gönderdiği notta Kolombiya hükümetinin bir web sayfası oluşturarak bütün belgeleri yayınlayacağı söylenmesine rağmen, 2008 yılından bu yana Kolombiya hükümeti belgeleri yayınlamadı ve meselenin üzerini kapattı.

(soL – Dış Haberler)