Kolombiya ELN’yle barışa hazırlanıyor

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC’ın ardından ülkenin en büyük ikinci isyancı örgütü ELN’yle de barış görüşmelerine hazır olduğunu açıkladı.

(soL - Dış Haberler) Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, önceki gün yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük ikinci solcu gerilla grubu Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu’yla (ELN) barış görüşmelerine hazır olduğunu söyledi. Santos, barış görüşmelerine en kısa süre içerisinde başlanacağını belirtti ancak müzakerelere ilişkin ayrıntılı bir açıklamada bulunmadı.

ELN, daha önce Kolombiya hükümeti ile barış görüşmeleri istediğini söylemişti. Geçen yıl Kasım ayından bu yana, ülkenin en büyük isyancı örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’yle (FARC) barış görüşmelerinde bulunan hükümet, ELN tüm rehineleri serbest bırakana dek bu grup ile müzakereyi reddetmişti.

Santos’un görüşmelere hazır olduğu açıklaması, ELN’nin yedi aydır rehin tuttuğu Kanada kökenli mühendis Gernot Wober’i serbest bırakmasının ardından geldi. Toronto merkezli madencilik şirketi Braeval’ın bir yöneticisi olan Wober, Salı günü ülkenin kuzeyinde Kızılhaç’a teslim edildi. Wober ile birlikte rehin alınan beş işçi de kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. ELN komutanı Nicolas Rodriguez, serbest bırakma kararının insani bir karar olduğunu ifade ederek, “Bu adımın Kolombiya’da barış için sağlıklı bir değişime katkıda bulunmasını umuyoruz” dedi.

1964 yılında Küba devriminin etkisiyle öğrenciler ve muhalif din adamları tarafından kurulan ELN’nin, iki bin kadar üyesü olduğu tahmin ediliyor.

Bu arada önceki gün Kolombiya Anayasa Mahkemesi isyancı gruplarla barış görüşmeleri için yolu açan bir yasa olan Barış İçin Yasal Çerçeve’ye karşı temyiz başvurusunu reddetti.

Geçen yıl Kongre tarafından onaylanan ve Santos tarafından desteklenen yasa, silah bırakmaya kabul edip, suçlarını itiraf eden ve kurbanları telafi eden isyancılar için daha yumuşak cezalar öngörüyor.