Kolombiya’dan Chávez’e küstahça yanıt

Kolombiya, Chávez’in “ABD casus uçakları Venezuela’ya giriyor” sözlerine “Onlar Noel Baba’nın kızağıdır” diye yanıt verdi. Hollanda’da ise bir milletvekili iddiayı doğruladı.

Venezuela lideri Hugo Chávez’in, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta yaptığı “ABD, Hollanda’nın Venezuela açıklarındaki üç sömürge adasını Venezuela’ya karşı askeri faaliyetleri için kullanıyor” ifşaatından beri konu gündemden düşmüyor.

Chávez, Venezuela açıklarında bulunan ve Hollanda Krallığı’na bağlı olan Aruba, Bonaire ve Curaçao adalarının ABD tarafından silah deposu ve Venezuela’ya karşı askeri faaliyet üssü olarak kullanıldığını açıklamıştı. ABD bu açıklamaya “Söz konusu olan basit birer askeri tatbikat” yanıtı vermiş, ancak Chávez, ABD geçtiğimiz günlerde ABD ve Kolombiya’yı, insansız uçaklarla Venezuela hava sahasına girerek casusluk faaliyeti yürütmekle suçlamıştı.

Kolombiya Savunma Bakanı Gabriel Silva iddiaları yalanladı. Silva, “Kolombiya’nın bu kapasitede uçakları yok” derken, “Venezuela askerleri Noel Baba’nın kızağını uçak sanmışlardır” dedi.

Hollandalı Milletvekili: ABD casus uçakları Curaçao’yu kullanıyor
Hollanda’da Sosyalist Parti milletvekili Harry van Bommel, ABD casus uçaklarının Curaçao’daki hava üssünü kullandıkları iddiasını doğruladı. Bommel, Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen’e, geçtiğimiz birkaç hafta boyunca Boeing RC-135 tipi bir uçağın adadaki Hato Havalimanı’ndan düzenli olarak uçuşlar yaptığından haberdar olup olmadığını soran bir soru önergesi verdi.

Van Bommel, bölgedeki gerginliği azaltmada Hollanda’nın rol oynayabileceğini belirterek, Hollanda Antilleri adıyla anılan adaların üzerinden ABD uçaklarının Kolombiya yönüne uçmalarının yasaklanmasını talep ediyor. Van Bommel, bu uçakların uyuşturucuya karşı değil, Kolombiya’daki solcu gerillalara karşı kullanıldığını belirtiyor.

Kıtada gerilim tırmanıyor
“Latin Amerika’nın İsrail’i” olarak anılan Kolombiya, geçtiğimiz aylarda ABD’ye ülkede yedi üs kurma izni vermiş, gizli anlaşma açığa çıkınca kıtadaki tüm ülkeler Kolombiya’ya tepki göstermişlerdi. Anlaşmaya göre üsler, uyuşturucuya karşı mücadelede kullanılacak. Ancak ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir belgede, bu üslerin kullanım amacının “kıta çapında özel askeri operasyonlar yürütmek” olarak tanımlandığı açığa çıkmış, ABD ordusu bu haberin uluslararası basında yer alması üzerine belgeyi değiştirmiş ve konuya dair sessizliğe bürünmüştü.

Venezuela lideri Hugo Chávez, Kolombiya’yla ABD arasındaki anlaşmanın kıtada bir silahlanma yarışı başlatacağını savunuyor. Haftasonu, Venezuela ordusu, Kolombiya birliklerinin iki ülkenin sınırında yığınak yaptığını açıklamış, gerginlik bir süre devam etmişti.

(soL - Dış Haberler)