Kolombiya ateşkesi reddetti, FARC görüşmelere hazır

FARC liderlerinin, hükümet ile başlayacak görüşmeler öncesinde ateşkes çağrısı yapmasına karşın, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos böyle bir şeyin olmayacağını söylemişti. Ancak FARC, bu açıklamaya rağmen barış görüşmelerine hazır olduklarını duyurdu.

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) arasında önümüzdeki ay Norveç'in başkenti Oslo'da başlayacağı duyurulan barış görüşmeleri öncesinde taraflardan açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü Küba'nın başkenti Havana'da bir basın toplantısı düzenleyen FARC, barış görüşmeleri öncesinde masaya oturmak için çift taraflı bir ateşkesin ilan edilmesi gerektiğini söylemişlerdi. Ancak bu açıklamadan birkaç saat sonra, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, böyle bir şeyin olmayacağını, Kolombiya ordusu ve polisinin isyancılara karşı operasyonlarını derinleştirme talimatı aldıklarını belirtmişti. Santos, nihai anlaşmaya varana kadar hiçbir şey vermeyeceklerinin altını çizmişti.

FARC sözcüsü: Ateşkes olmazsa görüşmeler başlamaz demiyoruz
Havana'da Associated Press'e (AP) konuşan FARC sözcüsü Marco Leon Calarca, ateşkes olmadığı takdirde görüşmelere başlamamak gibi bir niyetlerinin olmadığını söylerken, "Ancak konuşacaksak, birbirimize daha fazla zarar vermekten kaçınmalıyız. Eğer barışa meyilliysek, insanlarımıza daha fazla zarar vermemeliyiz" dedi.

Calarca, Kolombiya'daki diğer gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu'na (ELN) da görüşmelere katılmaları için teklif götürdüklerini ve ELN'nin sürece sıcak baktığını söyledi. Devlet Başkanı Santos da sürece ELN'nin katılımını destekliyor.

'Katılmak isteyenleri engellemeyiz'
ABD'nin eski başkanlarından Jimmy Carter'ın barış görüşmelerinde kendisi gibi uluslararası figürlerin de bulunması gerektiği açıklamasına da değinen Calarca, FARC'ın buna açık olduğunu, ancak durumu henüz karara bağlamadıklarını ve tartışma aşamasında olduklarını belirtti.

Calarca, FARC'ın böyle bir katılıma ilkesel olarak karşı olmadığını, barışa katkı koyacak herkesi kabul edeceklerini söylerken, "Onların gelmesini beklemeyeceğiz, onları biz davet edeceğiz" dedi.

FARC'ın görüşme ekibindeki pürüzler
FARC'ın 8 Ekim'de Oslo'da başlayacak görüşmeler için belirlediği delegasyonda kamuoyuna açıklanan henüz üç isim var.

Katılacak isimlerden bir tanesi Ivan Marquez. Marquez, geçmişte de barış görüşmelerinde FARC'ı temsil etmiş birisi. Marquez aynı zamanda FARC'ın 6 kişilik yönetici sekreteryasının da üyesi. Görüşmelere katılacak ikinci isim, Jose Santrich.

FARC'ın önerdiği üçüncü isimse tartışmalara yol açtı: Önemli bir gerilla komutanı olan ancak 2005 yılında ABD'ye iade edilerek 60 yıla mahkum edilen Simon Trinidad olarak da bilinen Ricardo Palmera. Palmera, Kolombiya'da 3 ABD yurttaşını kaçırmak suçlamasıyla yargılanmıştı. Palmera'nın görüşmelere katılıp katılmayacağı belirsizliğini koruyor.

AP'ye konuşan Calarca, konu hakkında "masaya oturacaksak aşamayacağımız güçlük yok" dedi. Ancak Palmera'nın katılımının FARC'ın "kırmızı çizgi"si olduğuna dair bir işaret bulunmuyor.

Kendi delegasyonunu ilan ettiği konuşmasında konuya değinen Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise, isim vermeden konuştu. Santos, görüşmeleri "ciddi, saygın, gerçekçi ve verimli" olduğu için kabul ettiklerini söylerken, "Son iki kelime, gerçekçi ve verimli, birbirleriyle bağlantılı kelimeler. Eğer gerçekçi olmayan öneriler duyarsak, bu durumda görüşmeler de verimli geçmeyecektir." dedi.

FARC lideri de konuştu
FARC'ın Havana'daki toplantısında video mesajı yayınlanan FARC lideri Timoleon "Timoşenko" Jimenez ise, "Daha önce hiç bu kadar güçlü ve daha birleşmiş olmadık. Bizim yorulmak bilmez barış çabalarımızdan güçsüz olduğumuz sonucunu çıkaranlar büyük bir yanlış yapıyorlar." dedi.

Toplantıda Norveç, Venezuela ve Şili büyükelçileri de bulundu. Bilindiği gibi Oslo'da başlayacak görüşmelere Küba, Venezuela ve Şili de katılacak.

(soL - Dış Haberler)