Kobay askerlerden CIA’ye dava

ABD’nin Soğuk Savaş sırasında kimyasal silah deneylerinde “kobay” olarak kullanılan askerler tanzim edilmedikleri gerekçesiyle CIA’ye dava açtı.

soL (DIŞ HABERLER) Vietnam Gazileri Birliği ve altı eski Amerikan askeri ABD'nin geçmişte kimyasal ve biyolojik silah testlerinde kobay olarak kullanıldıkları ve kendilerine gerekli tedavinin yapılmadığı gerekçesiyle CIA'ye dava açtı.

Sinir gazı, halisünojenik ilaçlar ve zihin kontrolü deneylerinde kullanılan askerler gizli programın kapsamı hakkında bilgilendirilmeden gönüllü olmaya zorlandıklarını ve kobay gibi muamele gördükleri deneylerin kendilerinde kalıcı hasara yol açtığını söylediler. MKULTRA adı verilen deney programının 1940'lı yıllarda Maryland Ordu Üssü'nde başladığı ve 1976'ya kadar devam ettiği ifade ediliyor.

Askerlerin avukatı Gordon Erspamer "bu kişiler hiçbir zaman tanzim edilmedi, onlara sağlık hizmeti götürülmedi. 30 yıldır büyük bir yalnızlık içerisindeler" şeklinde konuşurken geçtiğimiz hafta mahkemeye iletilen iddianamede davalıların deneyleri finanse ettiği bilinen CIA ve Savunma Bakanlığı olarak geçtiği ifade ediliyor.

Deney kurbanlarından 68 yaşındaki Frank Rochelle "Daha fazla para alacağımız söylenerek bize bir kağıt imzalattılar ama ne tür ilaçlara maruz kalacağımızı kesinlikle söylemediler" şeklinde konuştu.

Sözkonusu programa dahil edilen ve halen yaşayan yaklaşık 3 bin kişinin bulunduğu ifade edilirken, hiçbir sağlık kurumunun bu kişilere sağlık sorunlarının deneylerle ilgisini kanıtlayacak raporları vermeye yanaşmadığı belirtiliyor.