Kobanê'de YPG ile birlikte savaşan ÖSO'cular 'ılımlı' mı?

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik kuşatması 1 ayını doldururken, YPG'nin direnişi de sürüyor. Kürt kaynaklar, kentte YPG'yle birlikte Özgür Suriye Ordusu'na bağlı bazı grupların da bulunduğunu söylüyorlar. Bu grupların savaş gücü ve ne kadar "ılımlı" olduğu ise tartışmalı.

(soL - Dış Haberler) Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'deki Kürt kenti Kobanê'ye yönelik saldırısı bir ayı doldururken, bölgede silahlı direniş ve koalisyon güçlerinin hava saldırısı sürüyor.

Bir yandan, PKK'ye yakınlığıyla bilinen Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yönelik dış destekli Suriye Ulusal Koalisyonu'na (SUK) katılma yönünde baskı uygulanırken, PYD ve YPG de, kendilerinin Suriye yönetimi ile herhangi bir ilişkilerinin olmadığını, birçok yerde muhalefetle birlikte hareket ettiklerini ve rejimle çatıştıklarını söylüyorlar. Bunun son örneği, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı bazı gruplarla kurulan Burkan el-Fırat işbirliği oldu. Bunun haricinde, YPG sözcüleri, Kobanê'de de ÖSO'ya bağlı grupların YPG ile birlikte IŞİD'e karşı savaştığını açıkladılar.

Kimler var?
Radikal'den Fehim Taştekin'in konuştuğu Kobanê Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı İdris Nassan'ın verdiği bilgiye göre, kentte YPG ile aynı safta yer alan gruplar şöyle: Suwar el Rakka (Rakka Devrimcileri), Süwar Umna’a el Rakka, Cephet-ül Akrad (Kürt Cephesi), Şems el Şimal (Kuzey Güneşi), Ahrar el Suriye ve Sukur el Sefira.

Lübnan'dan yayın yapan Now'a konuşan Suwar el Rakka grubunun liderlerinden Ebu Seyf, Rakka IŞİD'in eline geçtikten sonra Kobanê'ye çekildiklerini, ilk etapta 1250 silahlı adamları varken, röportaj yapıldığında 300 kaldığını söylüyordu. Seyf'e göre çok sayıda militan, parasızlıktan dolayı grubu terk ederek Türkiye'ye geçti.

'Ilımlı' ÖSO'cular mı?
Kobanê'de YPG'ye yardım eden grupların hem ideolojik yönelimleri, hem de savaş güçleri ise belirsizliğini koruyor.

War Scapes'ten Carl Drott'un 13 Ekim tarihinde yayımlanan "Kobani'deki 'aşırılar' ve 'ılımlılar'" başlıklı makale, bu belirsizliği gözler önüne seriyor. Drott, Ağustos ayından IŞİD saldırılarının başladığı Eylül ayının ortalarına kadar Kobanê'de kalmış. Drott, saldırılardan önce bölgeyi gözlemleyebilme şansı bulan az sayıda yabancı gazeteci olduğunu söylüyor.

Drott, ÖSO bağlantılı grupların Halep ve Rakka'da IŞİD'le girdikleri mücadeleyi kaybedince kente sığındıklarını söylüyor. Kürt yetkililer, aralarında bazı suçlara bulaşmış militanlar olmasına rağmen, bu grupları kabul ediyor.

Ağustos ayının sonlarına doğru, Kobanê yakınlarındaki Arap köyü Ceda'yı ziyaret eden Drott, burada YPG ile Suwar el Rakka'nın aynı mevzide bulunduğunu gözlemlemiş. Burada bulunan Suwar el Rakka komutanı Ebu Abdülrahman el-Culani'ye göre, onlar IŞİD'in suçlu olduğunu hep söylüyorlardı. YPG ile birlikte IŞİD'i yeneceklerini umduğunu söyleyen Culani, "Kürtlerle Araplar arasındaki işbirliğinden memnunuz. Bizim aramızda fark yok" diyor.

Ancak Drott'a göre, bu grup ne için savaştığını bilmiyor. Culani, gelecek vizyonunun ne olduğu sorusuna, "Bir arada yaşama ve mutluluk" cevabını veriyor. Culani ya da ona bağlı militanlar, Suriye için laik mi yoksa dinî bir devlet mi istedikleri sorusuna cevap veremiyorlar. Ebu Saddam el-Rakkavi isimli bir başka militan ise, Kürtlerle en başından beri "kardeş" olduklarını iddia ediyor.

İki gün sonra Drott'a konuşan YPG'li bir savaşçı ise, "Onlardan ikisini YPG'li olmaya ikna ettik. Diğerlerine güvenmiyoruz" diyor.

Suwar el Rakka ile Nusra Cephesi bağlantısı
YPG'lilerin Suwar el Rakka'dan şüphe duymaları ise boşuna değil. Geçen yılın Eylül ayında, Nusra Cephesi'nin "Rakka'ya dönüşü"nün ilan edilmesinin ardından, IŞİD'e karşı birçok grubun katıldığı saldırıda, Suwar el Rakka'nın Nusra'ya bağlı olduğu bizzat Nusra Cephesi tarafından açıklanmıştı. Bu yılın başında Suwar ekibi Nusra'dan koptuklarını iddia etseler de, Nusra Cephesi "resmi" ayrılığı Nisan ayında duyurmuştu.

Nusra Cephesi'nin Nisan ayında yaptığı açıklamada, Suwar el Rakka grubunun 6 ay önce Rakka'da kendilerine katıldığı, Nusra tarafından onaylanan yönetmelikler uyarınca şeriat mahkemlerine ve disiplinine uymaya hazır olduklarının söylendiği aktarıldı. Nusra, grupla ilişkilerinin 2 nedenle kesildiğini belirtiyordu: 1) Suwar el Rakka'nın şeriat disiplinine uymada gösterdiği isteksizlik ve 2) IŞİD'in saldırısı sonrası grubun Rakka'dan çekilmesi ve Nusra ile bağlantının kopması.


IŞİD tarafından öldürülen Suwar el Rakka komutanlarından Ebu Diyab. Diyab'ın arkasında görülen "Tevhid Mührü" dikkat çekiyor.

Suwar el Rakka grubunun, Rakka'da Kürtleri kaçırdığı, kentte yağmaya katıldığı, ayrıca Tel Abyad'da YPG'ye karşı da savaştığı iddialar arasında yer alıyor.