Kırım Tatarları'ndan Rusya-Türkiye ilişkilerine dair açıklama

Kırım Tatarları'nın lideri Mustafa Cemilev, Türkiye'nin Kırım yüzünden ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaşan Rusya ile ticari-ekonomik işbirliğinden vazgeçmeyeceğini açıkladı.

Kırım Tatarları'nın lideri Mustafa Cemilev, Amerika'nın Sesi'nin Rusça Servisi'ne yaptığı açıklamada Türkiye'nin Kırım yüzünden ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaşan Rusya ile ticari-ekonomik işbirliğinden vazgeçmeyeceğini açıkladı.

Cemilev, enerji kaynaklarından yüzde 50'si Rusya tarafından sevk edilen Türkiye'nin Rusya ile işbirliğinin askıya alınmasının ekonomik felaket anlamına geleceği yorumunu yaptı.

Siyaset uzmanı Stanislav Tarasov ise Cemilev'in tutumunu şöyle yorumladı:

"Hatırlanacağı üzere Cemilev daha önce yaptığı açıklamada Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Kırım için 'bir sürpriz' hazırladığını belirtmişti. Bilgili kaynaklarından alınan haberlere göre Cemilev'in Türkiye ile Rusya arasında psikolojik ve bilgi savaşını kışkırtmaya çalışacağı bekleniyordu. BM Güvenlik Konseyi'nin üye ülkelerinin gayriresmi toplantısında konuşma yapan Cemilev 'Kırım'da Kırım Tatarları'nın yeni sürgününün gerektiğinden bahsedildiğini belirtmişti."