Kırgızistan'a yeni üs

Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan’ın aralarında bulunduğu Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü, Kırgızistan’da hızlı tepki gücüne hizmet edecek bir üs için imzaları attı. Ancak bağımsızlığını satışa çıkan Kırgızistan’da ayrıca ABD üssü de var.

Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü (OGAÖ)’nün gayri resmi toplantısı için Kırgızistan'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kırgızistan ile yeni bir askeri üs konusunda anlaştı. Cuma günü OGAÖ üyeleriyle biraraya gelen Rus lider dün ise Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ile yeni bir askeri üs anlaşmasını içeren memorandum imzaladı. Kırgız yönetiminin Manas Üssü’nü uzun süren pazarlığın ardından ABD’ye yeniden vermesinden sonra harekete geçen Rusya’nın ön ayak olmasıyla imzalanan anlaşma çerçevesinde kurulacak askeri tatbikat merkezi ve üssün ülkenin güney bölgesinde yerleştirileceği belirtiliyor. 1 Kasım'a kadar resmi anlaşma imzalanacak. 49 yıl olarak öngörülen protokolde ise asker sayısı yer almıyor.

Yeni kurulacak üs, Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (OGAÖ) olacak. İmzalanan anlaşmaya göre OGAÖ ülkeleri de askeri üssü kullabilecek. Rusya’nın önayak olmasıyla bu örgüt, bir hızlı tepki gücü oluşturma kararı almıştı. Yeni üs, bu güce hizmet edecek. Cuma günkü zirvede ele alınan bir diğer konu ise terörle mücadele. Bunun için birlik ülkesi ülkeler ortak bir 'Bilgi Güvenlik Merkezi' kurulmasını kararlaştırdı. Yeni merkez Rusya'da konuşlanacak ve örgüt üyesi ülkeler, toplanan bilgilerden yararlanabilecek.

Bölgedeki ülkelerle biraya gelen Rusya’nın Kırgızistan’daki yeni üsle amacı ise ABD’nin etkisini artırdığı ülkede kendi nüfuzunu yaratabilmek. Kırgızistan hem ABD ve hem de Rusya askeri üslerinin topraklarında bulunduran tek ülke. ABD ile varılan yeni anlaşmada başkent Bişkek yakınlarındaki Manas askeri hava üssü faaliyetini devam ettirirken, Rusya'nın da Bişkek'e yakın bulunan Kant şehrinde bir üssü mevcut.

(soL-Dış Haberler)