Kırgızistan’da çatışmalar sürüyor

Kırgızistan’da etnik çatışma felaketi sürüyor. Ölenlerin sayısı 150’ye yaklaştı. Özbekistan sınırı kapattı. İngiltere’de ise Bakıyev’in oğlunun yakalandığı iddia edildi. BM, çatışmalardan etkilenen insanlar için bir koridor oluşturulması çağrısı yaptı.

Kırgızistan’ın özellikle Oş ve Celalabad kentleri civarında süren Kırgızlarla Özbekler arasındaki etnik çatışma, ülkeyi büyük bir kaosa sürükleyerek devam ediyor. 4 gündür devam eden çatışmalarda 150’ye yakın kişinin öldüğü söyleniyor. Yaralı sayısı ise binlerle ifade ediliyor.

Rusya’dan yardım talebi
Olayların kontrol edilememesi karşısında ülkedeki geçici hükümet, Rusya’dan asker göndererek bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesine yardımcı olmasını istemişti, ancak Rusya bu isteği yerine getirmeyi reddetmişti.

Aynı çağrı, ülkenin devrik lideri Kurmanbek Bakıyev’den de geldi. Kimilerince olayların arkasında olmakla ve etnik çatışmaları perde arkasından yönetmekle suçlanan Bakıyev de Rusya’ya bölgeye asker göndererek “durumun normal haline dönmesine” yardımcı olma çağrısı yaptı.

Öte yandan İngiliz The Sun gazetesi, Interpol tarafından aranmakta olan Kurmanbek Bakıyev'in oğlu Maksim Bakıyev'in İngiltere'de Farnborough Havalimanı'nda yakalandığını iddia etti.

Ülkede sokaklara şiddet hakim. Çok sayıda ev ve araba alev alev. “Yaşanan çatışmaların arkasında kim var?” sorusuna verilen bir başka yanıt, ülkedeki suç çeteleri ve mafya. Bu grupların çatışmalarda parmağı olduğuna dair çok sayıda işaret var. Celalabad kenti ve Suzak ilçesi güvenlik sorumlusu Kubatbek Baybolov, çatışmaların başladığı 11 Haziran gecesi için “gece boyunca kentte polis kıyafeti giymiş maskeli provokatörlerin halkı kışkırttığını” iddia etmişti. Çeşitli yerlerde mafya gruplarının kendi aralarında da çatıştıkları belirtiliyor.

Ancak yerel kaynaklar, ülkede iki etnik grup arasındaki çatışmaların sıradan insanları da kapsadığını belirtiyorlar. Bakıyev’in devrilmesiyle sonuçlanan olaylarda da kör bir şiddetin etkili olduğu görülmüştü.

Gazeteciler tahliye edildi
Oş’ta bulunan basın mensupları ve bazı yabancı misyon ve kurum temsilcileri bu bölgeden tahliye edildiler. Kızılhaç yetkilileri de Celalabad’a giremediler.

Kızılhaç’ın verdiği rakamlara göre 80 bine yakın Özbek, Özbekistan’a kaçtı. Özbekistan ise Kırgızistan'daki şiddet olaylarından kaçan binlerce mülteci için uluslararası yardım çağrısı yaptı ve bu ülkeyle sınırını mültecileri kabul etmekteki yetersizliği yüzünden kapattı.

Birleşmiş Milletler, Kırgızistan’daki çatışma bölgesine bir insani yardım koridoru oluşturulması gerektiği açıklaması yaptı.

Özbekler, 5.5 milyonluk Kırgızistan nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor.

Türk vatandaşları tahliye edilecek
Türkiye, çatışma bölgelerindeki vatandaşlarını tahliye etmek için hareket geçti. THY’ye ait bir uçak önce Bişkek’e Büyükelçilik çalışanlarını almak için, ardından da 140 kadar vatandaş için Oş’a gitti. Celalabad’dan da 25 Türk vatandaşının çıkarıldığı haberi geldi. Uçağın gece saatlerinde Türkiye'ye gelmesi beklenirken, diğer Türk vatandaşları için de çalışmaların devam ettiği açıklandı.

(soL - Dış Haberler)