Kıbrıs'a NATO'ya üye ol baskısı

AP'nin ilk kez hazırladığı AB-NATO ilişkileri raporunda Kıbrıs'ın Barış İçin İşbirliği üyeliğine dahil olması gerektiği vurgulandı. Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti konuya tepki gösterirken, bu öneri Kıbrıs'in iç işlerine müdahale olarak değerlendirildi.

soL (DIŞ HABERLER) AB Parlamentosu'nun hazırladığı bir rapora göre Kıbrıs sorununun AB-NATO işbirliğinin ilerlemesine olumsuz etkileri söz konusu. Raporu hazırlayanlardan biri olan Finlandiyalı parlementer Ari Vatenen adanın bölünmüşlüğünün AB-NATO arasındaki işbirliğinin gelişimini olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyledi.

Rapor vesilesi ile geçtiğimiz Perşembe günü AP (Avrupa Parlamentosu) üyeleri Kıbrıs Cumhuriyeti'nden NATO'nun Barış için İşbirliği üyeliği için konumunu yeniden gözden geçirme talebinde bulundular. AP üyesi Kıbrıslı parlamenter Yiannakis Matsis'in ise adadaki siyasi partiler arasında konuya ilişkin görüş farklılığını gidermeye çalıştığı belirtiliyor. AKEL ve EDEK'in bu konuda farklı düşündükleri bildirilirken, Matsis'e göre sadece PASOK net olarak konuya sıcak baktığını belirtti.

Matsis Kıbrıs'ın Barış İçin İşbirliği programına dahil olması durumunda izolasyonun da ortadan kalkacağını savunurken iki AKEL parlamenterinin konuya itiraz ettiği bildiriliyor.

AP'den ilk NATO raporu
AP ilk kez NATO üzerine bir rapor hazırlarken, 2 ay sonra AB-NATO ittifakının kutlanacak olan 60. yıldönümüne hazırlandığı ileri sürüldü. AB-NATO ilişkileri üzerine hazırlanan rapor, AP'de oylanırken, 293 kişinin evet oyu , 283 kişinin ise hayır oyunu aldı. 60 kişinin çekimser kaldığı oylamada, AP parlamenterlerinin AB-NATO ittifakının güçlendirilmesi isteğini dillendirikleri görüldü.

Raporda Kıbrıs'a özel yer
Raporda AB üyesi sadece 6 ülkenin NATO üyesi olmadığı belirtiliyor. Bunlar arasında ise sadece Kıbrıs'ın NATO ile ikili Barış İçin İşbirliği programına dahil olmadığı özellikle vurgulanıyor.

Rapor Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB-NATO bağlamında ele alınmasını engellediğine değinirken, AB-NATO ilişkilerinde ayırımcılığın söz konusu olmaması gerektiğini savunuyor.
.
Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na dahil edilmesini reddettiğinin de altı çiziliyor. Bunun karşılığında ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin askeri ağırlığı ve stratejik önemi ile orantılı bir şekilde Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na dahil olmasına karşı çıktığı belirtiliyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet sözcüsünden açıklama
AP'deki AKEL üyesi parlamenter Adamos Adamou raporun Kıbrıs'ın iç ilişkilerine müdahale anlamına geldiğini ve bir kuruma üye olmayı istenmesine rağmen ülkenin egemenliğinin dikkate alınmadığını, Kıbrıs'ın böyle bir zorunluluğu olmadığını söyledi.

Sosyalist parlamenterler ile Yunanlı parlamenterler ve Brüksel'deki Kıbrıs temsilciliğinin raporda yer alan ve Matsis'in Kıbrıs'taki siyasi partilerin görüşleri ile ilgili ifadelerinin yer aldığı paragrafı kaldırmaya çalıştığı da açıklandı. Matsis siyasi partilerin konuya ilişkin görüş ayrılıklarını gidermeye çalıştığı ve PASOK'un Barış İçin İşbirliğine onay verdiğini belirttiği yazıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Stefanos Stefanou ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada Barış İçin İşbirliğine üyeliğini Başkanın( Hirstofyas) seçim programında yer almadığını ve aynı zamanda geçen yıl Şubat ayında gerçekleştirilen seçimlerde bu konunu hükümet üyesi partiler( AKEL, EDEK, DİKO) tarafından dillendirilmediğini vurguladı.
Kıbrıs sorunun çözümü için üye olmamanın önemli oldıuğunu ve bunun hükümetin kredibilitesini artırdığını söyleyen Stefanu, Türkiye'nin işgali ve Kıbrıs sorunu ile ilgilendiklerini ve Barış İçin İşbirliğine dahil olmak istemediklerine dikkat çekti.