Kesab'da Ermenilerin evleri yağmalandı

Suriye'nin Kesab kasabasındaki Ermeni evlerinin ve mallarının, Türkiye destekli El Kaide'ciler tarafından yağmalandığı belirtiliyor. 2 bin Ermeni, şu anda Lazkiye merkeze yerleşmiş durumda.

(soL - Dış Haberler) Armenian Weekly'nin haberine göre, Ermeni Devrimci Federasyonu (ARF), Kesab'dan kaçan Ermenilerin evlerinin, dükkanlarının ve kiliselerinin cihadcılar tarafından yağmalandığını söyledi.

Lazkiye merkeze kaçan ve daha sonra Kesab'daki akrabalarını ve komşularını telefonla arayan Ermeniler, bu evlerin Türkiye destekli El Kaide'ciler tarafından ele geçirildiğini fark etti. Minas Sogomonyan ve Josef Kilagbiyan ise kendi evlerini telefonla aradılar. Telefonu açan cihadcılar, "Sizin yemeklerinizi yiyoruz" cevabını verdiler.

Türkçe konuşuyorlar
Ani Boymuşakyan ise, Ermeni Evanjelik Kilisesi'nin Kesab'daki ofisini arayınca, karşısına cihadcılar çıktı. Telefondaki cihadcı, ofisi yeni ele geçirdiklerini ve canları neyi isterse onu yapacaklarını söyledi. Bir başka Kesablı Paren Hovsepyan ise, evini aradığı zaman karşısındaki cihadcının kendisine Türkçe olarak mobilyalarının çok güzel olduğunu söylediğini aktardı.

Kesab'ı hastalığı sebebiyle terk edemeyen Dikranuhi Mancikyan isimli yaşlı bir kadın ise, evine silahlı çeteler tarafından zorla girildiğini, fiziki ve sözlü saldırıya uğradığını, kendisinden altın ve başka değerli şeyler istendiğini söyledi. Yaşlı kadın değerli eşyası olmadığını söyledikten sonra ise, çetenin kadının dairesini aradığını ve bulabildiği her şeyi götürdüğünü söyledi. Mancikyan, bunları bir telefon görüşmesinde anlattı.

Ölüm tehdidi
Steve Şehukyan isimli bir başka Ermeni ise, motorsikletiyle Kesab'dan kaçarken, kasabanın yakınındaki Düzağaç (El Şacara) civarında, sakallı ve Arapça konuşmayan birisi tarafından durduruldu. Kendisini durduran kişiye Ermeni olduğunu söyleyen Şehukyan, bu kişinin bıçak çıkartarak kendisinin boğazını kesmekle tehdit ettiğini kaydetti.

21 Mart'ta başlayan Türkiye destekli El Kaide saldırısından bu yana, 670 Ermeni ailenin tahliye edilerek Basit ve Lazkiye'ye gittiği, 10 ila 15 ailenin ise yaşlı veya ayrılmak istemedikleri için Kesab'da kaldıkları belirtiliyor. Ermeni kilisesi ve Kızılhaç kaynakları, Lazkiye merkeze göçen Ermenilerin 2 bin civarında olduğunu söylüyorlar.