'Kesab saldırısında Türkiye bize çok yardım etti'

Türkiye'nin Suriye'deki Ermeni kasabası Kesab'a yönelik cihadcı saldırısına verdiği destek dünya medyasında haber olmaya devam ediyor. İngiliz Telegraph'a konuşan cihadcılar, Türkiye'nin saldırıda kendilerine çok yardımcı olduklarını söylediler.

(soL - Dış Haberler) The Telegraph'tan Ruth Sherlock'un haberine göre, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın Ermeni kasabası Kesab'a yönelik saldırıda Türkiye sınırlarını açarak cihadcılara yardımcı oluyor.

Gazeteye konuşan muhalefet yanlısı bir "aktivist", "Türkiye bize büyük bir iyilik yaptı" derken, militanların sınırdan geçişine izin verdiğini söyledi. Çete yanlısı sözlerine, "Rejimi birçok noktadan vurmak zorundayız ve Kesab da sahile açılan tek yerdi. O yüzden bu büyük bir iyilikti" diye devam etti.

Militanların saldırısından kaçan ve gerçek ismini söylemek istemeyen ve kendisine Bedros diyen bir Ermeni, top sesleriyle uyandıklarını ve evden hiçbir şey almaya vakit bulamadan aile olarak kaçtıklarını söyledi. Bedros'un aktarımınza göre, bir akrabası saldırının ardından Türk sınırına doğru gitti, ancak burada Türk askerleri ile cihadcıların yan yana durduklarını gözlemledi. İddiaya göre, buradan Kesab'a top atışı yapıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın iddiaları reddetmesine rağmen, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yerel kaynaklarla yapılan görüşmelere dayanarak, Kesab'a cihadcı akınının Türkiye'nin bilgisi dışında gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtiyor.

Telegraph'a konuşan bir başka muhalefet yanlısı "aktivist", daha önce de Kesab'a saldırmak istediklerini, ancak Türkiye'nin o sıralar geçişlere izin vermediğini öne sürdü. "Aktivist"in iddiasına göre, Türkiye'nin ret gerekçesi, muhalefetin birlik olmamasıydı.