Kenya ordusu Somali'ye girdi

Kenya ordusu, İslamcı el-Şabab örgütüne karşı Somali topraklarında operasyon düzenliyor. Ordunun Somali sınırının 100 km içlerine kadar girdiği belirtiliyor.

Kenya ordusu, çeşitli adam kaçırma eylemlerinden sorumlu tuttuğu İslamcı el-Şabab örgütüyle mücadele gerekçesiyle Somali sınırını geçti. El Cezire'ye konuşan bir ordu yetkilisi, askerlerin Somali sınırından 100 km içeride konuşlandığını iddia etti. AFP'ye konuşan hükümet sözcüsü Alfred Matua da, "Ülkemizdeki adam kaçırma olaylarından sorumlu el-Şabab örgütünü takip için Somali topraklarına girdik" dedi. Sınıra yakın bir bölgede bulunan AFP muhabiri, yoğun asker transferinin yanı sıra, bombardıman uçaklarının ve helikopterlerin de sınırı geçtiğini belirtiyor.

Kenya İç Güvenlik Bakanı George Saitoti, Cumartesi günü el-Şabab'ı "düşman" olarak tanımlamış ve "nerede görülürse saldırılacağını" söylemişti. Sınırötesi operasyonun, Saitoti'nin bu sözlerinin arkasından gelmesi dikkat çekiyor.

el-Şabab, radikal İslamcı bir örgüt ve Somali'deki geçici hükümeti devirmek için mücadele ediyor. Kenya, el-Şabab'a karşı çıktığı gibi, Somali sınırı tarafındaki hükümet yanlısı silahlı grupları destekliyor. Kenya, el-Şabab'a karşı sınırda bir tampon bölge oluşturma niyetinde. Dün, Somali'nin Batı destekli hükümetinin askerleri, el-Şabab'ın elindeki Kokani şehri için İslamcı militanlarla çatışmıştı.

el-Şabab, özellikle Kenya'daki yabancılara karşı başlattığı adam kaçırma eylemleriyle biliniyor. En son, 450 bin Somalili mültecinin kaldığı bir kampta çalışan iki İspanyolun kaçırılmasından sorumlu tutulmuştu. Aynı zamanda, 4 Ekim'de Mogadişu'da patlayan ve 50 kişinin ölümüne yol açan bombanın sorumluluğunu da üstlenmişti.

(soL - Dış Haberler)