KDHC, nükleer tesis kapattı

Nükleer envanterini içeren raporu önceki gün Çin'e devreden KDHC, dün de en büyük nükleer santralı Yongbyon'un soğutma kulesini yıktı. Sembolik adım, Altılı Görüşmeler'e sadık kalınacağını simgeliyor.

soL (DIŞ HABERLER) Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), nükleer çalışmalarının merkezinde yer alan Yongbyon nükleer santralinin soğutma kulesini yıktı. Uluslararası gözlemciler eşliğinde yapılan yıkım, KDHC'nin Altılı Görüşmeler'de taahhütlerini yerine getirdiğini gösterdi.

KDHC, Eylül 2005 yılından bu yana Çin, ABD, Japonya, Kore ve Rusya ile nükleer çalışmaları konusunda müzakereler yürütüyordu. Altı ülke arasında sürmesi nedeniyle "Altılı Görüşmeler" adını alan süreç, KDHC'nin enerji desteği almak koşuluyla nükleer çalışmalarını sonlandırmasını öngörüyordu.

Altılı Görüşmeler'e başkanlık eden Çin'e, önceki gün nükleer envanteriyle ilgili kapsamlı bir rapor veren KDHC, dün de çalışmaların merkezinde yer alan Yongbyon nükleer santralinin en önemli birimi olan soğutma kulesini yıktı. Yıkım, nükleer çalışmaların en azından kısa vadede tekrar başlamayacağını simgeleyen bir adım olarak yorumlanıyor.