Katliama NATO makyajı

Afganistan'da 90 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanl saldırının ardından NATO heyeti hastanede yaralıları ziyaret etti.

NATO'nun Afganistan'da Taliban'ın kaçırdığı petrol yüklü tankerleri vurup buradan bedava benzin almaya çalışan 90 kişiyi katletmesinin ardından büyüyen eleştiri dalgasını hafifletmek için bir heyet hastaneleri ziyaret etti.

Katliamın ardından ABD'li General Stanley McChrystal televizyonlardan Afgan halkına seslenerek "Masum sivillerin can kaybını çok ciddiye alıyorum" dedi. Chrystal Alman birliğin yardıma çağırdığı ABD savaş uçağının bölgede sadece Taliban'ın olduğunu varsaydığını iddia etti. McChrystal, soruşturma açtıklarını söyleyip, sonucu kamuoyuna açıklamayı vaat etti.

NATO’nun halkla ilişkiler sorumlusu Amerikalı amiral Greg Smith başkanlığındaki 10 kişilik bir heyet de Kunduz’da sineklerin uçuştuğu hastaneyi ziyaret edip kurban yakınlarıyla el sıkıştı ve taziyelerini sundu. Bandajlara sarılı yaralılardan altı yaşındaki Seyfullah, “Herkes gibi benzin toplamaya gitmiştim ki, üzerimize bombalar yağdı”, 10 yaşındaki Muhammed “Babam çalıntı tankerlerin yakınına gitmememi söylemişti, ama dinlemedim. Yolda büyük bir patlama duydum, sonrasını bilmiyorum” diye anlatırken, Amerikalı ve Alman subaylar başlarını sallayarak not aldı.

Almanya ise saldırıyı gerekli bulduğunu açıklamıştı. Alman Savunma Bakanı Josef Jung'a göre bu tankerler yanındaki sivillerle birlikte patlatılmasaydı Alman kontrol noktasına yönelik intihar saldırısında kullanılabilirdi. Hastanelere kaldırılan yaralıların sivil olmasına rağmen, Emniyet Müdürü Abdürrezzak Yakubi 56 ölü, 12 yaralıdan söz edip hepsinin Taliban mensubu olduğunu savundu. Vali Muhammed Ömer de, köylüleri Taliban’a yardım etmekle suçlayıp “Direnişçilere yardım ve yataklık etmenin bedelini ödediler” dedi. Ömer, 72 ölü, 15 yaralı bilgisini verip, ölenlerden 30’unu militan olarak teşhis ettiklerini, kalanların da militanlarla akrabaları olması gerektiğini söyledi. Bölgesel hükümetin sözcüsü ise ölü sayısını 90 olarak verdi. Devlet Başkanı Hamid Karzai, tek bir sivilin ölmesinin bile kabul edilemez olduğunu söyleyip, NATO ile ortak soruşturma için bölgeye içişleri ve savunma bakanlarını gönderdi.

ABD askerleri hastane bastı
NATO'nun Kabil'deki ziyareti devam ederken ABD birlikleri de Afganistan için İsviçre komitesi adlı bir kuruluş tarafından işletilen hastaneyi "ziyaret" etti. Yetkililere açıklama yapmayan ABD birliklerinin kadın tuvaletleri ve koğuşlarına dahi girdiği hastaları yataklarından çıkararak aradığı belirtiliyor. Hastane yönetimi ve komite bu durumun kabul edilemez olduğunu ve insan haklarına aykırı olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler sözcüsü Aleem Siddique ise hastanelere askeri operasyonların uluslararası hukukun çiğnenmesi olduğunu söyledi. Olayın detaylarını bilmediğini kaydeden sözcü, "hastaneler çatışma alanları değildir" dedi.

(soL - Haber Merkezi)