Katliam hukuka uygunmuş!

İsrail ordusu tarafından yapılan iç soruşturma, Gazze katliamının “uluslararası hukuk normlarına uygun olduğu” sonucuna vardı.

soL (DIŞ HABERLER) Gazze'ye düzenlediği saldırıyla 1.400'ün üzerinde Filistinli'yi katleden İsrail, dün yayınlanan bir raporla, imza attığı bu insanlık ayıbını perçinledi.

İsrail ordusu tarafından yapılan iç soruşturma sonucunda hazırlanan rapor, Gazze saldırısının uluslararası hukuk normlarına uygun olduğu sonucuna vardı.

Yalan üzerine kurulu rapor
İsrail ordusunun, hazırladığı raporu haklı çıkarmak ve uluslararası hukuk normlarına uydurmak için, gerek saldırıya ilişkin rakamları, gerekse de uluslararası hukuk normlarını çarpıtması dikkat çekti.

İsrail ordusu, tüm bağımsız gözlemciler tarafından 1.400'ün üzerinde açıklanan ölü sayısını 1.166 olarak açıklayarak kayıp sayısını düşürmeye çalıştı. İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) idaresinde işleyen ve tüm dünyanın gözü önünde vurduğu bir ilkokulda ölenlerin sayısını da 12 olarak açıkladı. Oysa, başta BM olmak üzere birçok kuruluş, rakamı 42 olarak saptamıştı. İsrail ordusunun raporunda, ölen öğrencilerin "terör eylemcileri" olarak adlandırıldığı görüldü.

Raporda, beyaz fosfor kullanımı da "tamamen hukuka uygun" olarak değerlendirildi ve savunuldu. Ciddi yanıklara yol açan bu silahın kitle üzerinde kullanımına uluslararası hukuk tarafından izin verilmediği biliniyor. Nitekim, birçok uluslararası kurum, saldırının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in beyaz fosforu kitlesel yerleşimlere yönelik olarak yoğun biçimde kullandığını teyit etmiş ve kınamıştı.

İsrail, Filistin hastanelerine yönelik saldırıları da "Hamas, karargahlarını hastanelere kurmuştu" diyerek haklı göstermeye çalıştı. Raporda, Hamas'ın ana karargahının Gazze'deki ana hastane olduğu iddia edildi.

"Gazze'de ölenlere hakaret"
İsrail tarafından dünya kamuoyuna sunulan düzmece rapor, kamuoyundan tepki almaya başladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, dün yaptığı açıklamada, raporun "Gazze'de yaşamını yitirenlere hakaret" niteliği taşıdığını vurguladı. Örgüt, İsrail ordusundan hukuku ciddiye almasını istedi.

BM, İsrail tarafından Gazze'de gerçekleştirilen savaş suçu tespitlerinin yoğunlaşması üzerine, BM Savaş Suçları Mahkemesi Savcısı Richard Goldstone'u Gazze'de inceleme yapmak üzere görevlendirmişti. Ancak uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail'in, BM savcısının inceleme yapmasına izin verip vermeyeceği bilinmiyor.