Katar'dan dengeleri değiştirecek taviz: Müslüman Kardeşler liderleri gitsin

Körfez monarşileri arasında aylardır devam eden anlaşmazlıklar, Katar’ın Müslüman Kardeşler liderliğini ülkeden tahliye etme taahhüdünde bulunmasıyla sonuçlandı. Eğer bu karar uygulamaya konulursa, Müslüman Kardeşler şebekesiyle yakın ilişkideki AKP, örgüt liderlerini Türkiye'ye davet edebilir.

(soL - Dış Haberler) Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler Katar ile diğer körfez monarşileri arasında aylardır süren sürtüşme, IŞİD’e karşı ABD liderliğinde oluşturulan ittifakın gerekleri ve Katar’ın Müslüman Kardeşler taviziyle birlikte şimdilik yatışmış görünüyor.

ABD’nin Ortadoğu doktrininin değişmesiyle birlikte inisiyatifini güçlendiren Suudi Krallığı ve diğer Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri, aylar boyunca sürdürdüğü baskının sonucunda Katar’a Müslüman Kardeşler liderliğini ülkeden tahliye etmeyi kabul ettirdi. Katar, Kardeşlik liderlerinin Sudan’ın başkenti Hartum’a yerleşebilmeleri için gerekli ayarlamaları yapmış durumda. Ancak liderlerin yerleşmek için Türkiye’yi tercih edebileceği yorumları yapılıyor.

Ortadoğu’da ABD güdümünde rejim değişiklikleri için yürütülen faaliyette, Katar-Türkiye ikilisinin Müslüman Kardeşler adlı İslamcı örgüte dönük desteğiyle yürüyen sürecin duvara toslamasıyla birlikte, Suudiler inisiyatifi ele almış ve Katar’ın üzerindeki baskı giderek artmaya başlamıştı. Bu sürtüşme sonucunda geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) büyükelçilerini Katar’dan geri çekmişti. Elçiler halen Katar'ın başkenti Doha'ya dönmüş değil. Müslüman Kardeşler örgütünün en büyük destekçisi Katar’ın, örgütün lider kadrosunu Doha’dan tahliye etme kararının arkasında bölgede yaşanan güç dengesi değişikliği ve son dönemde IŞİD’le mücadele gündeminin ABD’nin tüm müttefiklerini birlikte hareket etmeyi dayatması var.