Karzai Taliban’ı hükümete çağırdı

Afganistan’da işgal güçleri sık sık durumun ne denli vahim olduğundan yakınırken, Karzai Taliban’ın başı Molla Ömer’e Afganistan’a dönme ve hükümete katılma çağrısı yaptı. Taliban'dan yanıt gecikmedi: Kukla başkanın teklifini reddediyoruz!

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, dün bir televizyonda yaptığı konuşmada Molla Ömer'e uzlaşma çağrısı yaptı. Karzai, "Molla Ömer'e Afganistan'a dönme çağrısı yapıyorum, güvenliğinden yalnızca ben tümüyle sorumlu olacağım" dedi.

Karzai, Molla Ömer'in hükümete katılmasının da ötesinde, Taliban'ın politik sürece katılmasının ve Molla Ömer'in Afganistan'a dönmesinin ülkenin çıkarlarıi refahı ve istikrarı bakımından yararlı olacağını belirtti.

Taliban: "O yalnızca Amerika'nın dediğini söyler ve yapar"
Taliban'dan Karzai'ye hızla yanıt geldi. Taliban sözcüsü Reuters haber ajansına uydu telefonuyla bağlanarak, teklifi reddettiklerini açıkladı. Sözcü, "Afganistan'ın köle ve kukla başkanı Hamid Karzai'nin yaptığı bir görüşme teklifini reddediyoruz. O yalnızca Amerika'nın dediğini söylüyor ve yapıyor" dedi.

Bu, son zamanlardaki eğilimin aksine bir açıklama oldu. Karzai bir süredir Taliban'la görüşme ve uzlaşma yolunu zorluyordu. Geçen hafta da Suudi Kralı'na arabuluculuk çağrısı yapmıştı. Taliban'ın da Karzai'ye karşı tutumunda bir miktar yumuşama gözleniyordu, ki bu senenin mart ayında Karzai'yle görüşebileceklerine dair bir açıklama da gelmişti.

Özellikle Taliban'ın ABD'nin Afganistan'daki askeri üslerine karşı gerçekleştirdiği büüyk saldırılardan sonra, son birkaç aydır askeri dengenin Taliban lehine değişmeye başlaması, politik durumu da değiştirmiş gözüküyor. Taliban, son yaptığı açıklamada Afganistan'daki tüm yabancı askerler gidene kadar savaşa devam edeceklerini vurguladı