Karayip’ten çağrı: Küba’ya ablukaya son!

Karayip Birliği’nin Küba’daki zirvesinde, ABD’nin Küba’ya karşı uyguladığı ablukanın bir an önce son bulması istendi.

Prensa Latina - Karayip Birliği (CARICOM) liderliği, Küba'nın ABD'nin ekonomik ablukasına karşı gösterdiği direnişi örnek göstererek, ablukanın derhal son bulmasını istedi.

Antigua ve Barbuda Devlet Başkanı ve CARICOM dönem başkanı Baldwin Spencer, ablukayı, uluslararası tepkiye rağmen süren geçmişten bir kalıntı olarak niteledi.

CARICOM adına, yeni ABD yönetiminin ablukayı kaldıracağını umduğunu, 4 Karayip ülkesinin Küba ile diplomatik ilişki kurdukları dönemde, abluka kararına karşı olduklarını hatırlattı.

Ablukanın kaldırılması talebi, Küba, Santiago'da devam eden 3. Caricom Zirvesi'nde dile getirildi.

Spencer , Küba hükümeti ve halkının ABD'den gelen baskıların yanı sıra, doğaya karşı da büyük bir direniş gösterdiğini, son iki ayda adayı etkileyen üç kasırgayı örnek verdi.

Spencer ayrıca, BM'nin halkın özgür iradesini ve içişlerinde bağımsızlığını tanıyan kararını CARICOM olarak desteklediklerini dile getirdi.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Caricom zirvesinin Pazartesi günü açılışını yapmıştı. Zirve, Cuma günü nihai deklarasyonun kabul edilmesiyle sona erecek.

Ziyaretçi Devlet Başkanları, ayrıca, Küba'nın ulusal kahramanı Jose Marti ve Antonio Maceo'nun anıtlarını ziyaret ettiler ve Fidel Castro tarafından yollanan bir mesajla selamlandılar.

Prensa Latina Türkçe'deki haber için:
http://www.plturkce.org/index.php?yazi_id=3077