Karadeniz'e bir boru daha!

Ukrayna Cumhurbaşkanı, bu ayın sonunda, yeni bir boru hattı anlaşması yapmak için Türkiye`ye geliyor. İki ülke, Karadeniz`de enerji güvenliği konusunda işbirliği yolunda.

soL (DIŞ HABERLER) Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, işbirliği görüşmeleri yapmak üzere Türkiye'yi ziyaret edecek. 27-28 Ekim tarihlerinde yapılacak görüşmelerde, Yuşçenko'nun işbirliği, bölgesel ve uluslararası güvenlik konularını gündeme getirmesi bekleniyor.

Yuşçenko'nun bu üst düzey ziyaretinin bir başka önemli yönü, yeni bir Bakü-Türkiye enerji hattının görüşülecek olması. Devlet başkanları, Kafkas-Karadeniz-Baltık transit geçişi için alternatif bir proje üzerinde uzlaşmanın yollarını ararken, enerji güvenliği konusunda da işbirliğine gidecek. Gürcistan-Rusya savaşından sonra, bölgedeki ülkeler, enerji kaynakları ve yönetimi konusunda Rusya'ya bağımlılıktan kurtulmak için hızlı çözümler üretmeye yöneliyor. Avrupa'nın da bağımlılığı sona erdirmek konusunda yeni yollar bulmaya çalışması, Ukrayna ve Türkiye'nin yapracağı işbirliğini daha da önemli bir noktaya taşıyor.

Karadeniz'de Rusya'nın güçlenmeye çalışması ve bölgede bir taraflaşmaya yol açması, Ukrayna'nın da bu anlamda işbirliği için adım atmasına neden oldu. Ukrayna ile Türkiye arasında yapılacak olan yeni boru hattı anlaşmasının, Avrupa'nın doğalgaz arzını sağlayacak olan Nabucco projesini de, Rusya'yı safdışı bırakmak anlamında destekleyici bir proje olması bekleniyor.