Kahire konuşmasından Girişimcilik Zirvesi çıktı

ABD'nin Başkenti Washington'da toplanan Girişimcilik Zirvesinde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, girişimciliğin ABD ile Müslüman dünyası arasındaki ilişkileri geliştireceğini iddia etti. Kahire konuşmasından sonra, bu zirvede sorunların çözümünün girişimcilk ve piyasa olduğunu öne süren Obama, yaptığı konuşmada oldukça yuvarlık ifadeler kullandı.

Obama, "Bugün buradayız, çünkü aramızdaki tüm ortak noktalara rağmen, ABD ve dünya genelindeki tüm Müslüman toplumların çoğu zaman karşılıklı güvensizliğin kurbanı olduğunu söyledim" dedi. Obama, bu nedenle Kahire'ye gittiğini ve yeni bir başlangıç çağrısında bulunduğunu öne sürdü.

ABD'nin Irak'tan çekilme planlarıyla ilgili olarak, Irak halkıyla uzun vadeli refah ve güvenlikleri için ortaklık kuracaklarını söyleyen Obama kalıcı olacaklarını bir kez daha belirtti. Obama, Afganistan ve Pakistan'ın ötesinde şiddete başvuran aşırılıkları izole etmeye, yolsuzlukla mücadeleye, toplumları geliştiren kalkınmayı güçlendirmeye yönelik yeni ortaklıklar kurduklarını ifade etti.

"İki devletli çözüm gayretini terk etmeyeceğim"
Filistin-İsrail konusunu da değerlendiren Obama, "Kaçınılmaz zorluklara rağmen Başkan olduğum sürece hem İsrailliler, hem de Filistinlilerin hakları ve güvenliğini temin eden iki devletli çözüm gayretini asla terk etmeyeceğim. ABD, dünya genelinde tüm halkların adalete ilerlemesi, insan hakları ve itibarı için uğraş verenlerin yanında olmaya devam edecek" dedi.

Konuşmasında, çizgi romanlarda İslam öğretileri ve hoşgörüsünü üzerinde taşıyan süper kahramanlarıyla birçok gencin gönlünü fethettiğini öne sürdüğü Kuveytli Naif El Mutava'dan bahseden Obama, kendininin de Kahire açıklamasının ardından benzer bir fikre sahip olduğunu ifade etti.

"Piyasa sorunları çözer"
Ekonomik refahı genişletmekten bahseden Obama, G-20 platformunu küresel ekonomik karar alma sürecinde ön safhalara yerleştirmenin Türkiye, Suudi Arabistan, Hindistan ve Endonezya gibi yeni ülkeleri masaya getirdiğini öne sürdü.

Obama, "Ve bugün burada, ABD ve Müslüman toplumlardaki iş dünyası önderleri, kurumlar ve girişimciler arasında bağları derinleştirme yolunda Kahire'de verdiğim taahhüdü yerine getiriyoruz" dedi.

"Biliyorum bazılarınız bunca güvenlik, siyasi ve sosyal zorluğa rağmen neden girişimcilik konusunda bir zirve düzenlendiğini sormuştur" diyen Obama, bunun cevabının basit olduğunu, çünkü girişimciliğin ülkelerin birbirlerinden bir şeyler öğrenebileceği bir alan, piyasanın da tarih boyunca fırsatların yaratılması ve insanların fakirlikten kurtarılmasında dünyanın en etkili gücü olduğunu öne sürdü.

Teknoloji alanında kadın çalışanların staj ve profesyonel gelişim amacıyla ABD'ye geleceğini kaydeden Obama, bilim alanında da değişim programları hazırladıklarını kaydetti.

Obama, Silikon Vadisi'ndeki yüksek teknoloji uzmanlarının deneyimlerini Orta Doğu, Türkiye ve Güneydoğu Asya'daki ortaklarıyla paylaşacaklarını, Kahire'de açıkladığı Küresel Teknoloji ve Yenilik Fonunun yatırım konusunda 2 milyar dolardan fazla parayı harekete geçireceğini söyledi. Obama, bu fonun teknoloji, sağlık, eğitim ve alt yapı sistemlerinde yeni fırsatlara yol açacağını söyledi.

Türkiye bir dahaki zirveye evsahipliği yapacak
Obama konuşmasında AKP'nin bir sonraki zirveye ev sahipliği yapmak istediğini de açıkladı. Obama, "Ve bu gece, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir sonraki Girişimcilik Zirvesine gelecek yıl Türkiye'de ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Başbakan Erdoğan'a, Türk halkına ve Türkiye'deki özel sektör liderlerine, bu hafta ortaya attığımız ivmenin sürdürülmesine yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Bu arada, Başkan Obama, konuşmasından önce zirveye katılan Türk heyetinden Deulcom International CEO'su Baybars Altuntaş'ı kabul etti.

Altuntaş'ın, görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın zirvenin gelecek yıl Türkiye'de yapılmasına dair teklifini içeren mektubunu Obama'ya sunduğu öğrenildi.
(soL-Haber Merkezi)