Kafkasya kaosa sürükleniyor

Azerbaycan ve Gürcistan arasında ittifak somutlaşıyor. Her iki ülkenin iyi ilişkilerinin gerisinde ise NATO var.

Gürcistan ile Azerbaycan "dayanışmanın" da ötesine geçerek somut bir ittifaka yöneliyor. NATO tarafından eğitilen, silah ve para hibesi yapılan ordularıyla her iki ülke, Kafkasya'da Rusya'nın yanında yeralan Ermenistan'ı sıkıştırıyor.

Geçtiğimiz hafta başında Eski Ermenistan Başbakanı, Demokratik Parti lideri Aram Sarkisyan, Azerbaycan’ın Gürcistan savaşıyla eşzamanlı olarak Ermenistan’a saldırmayı planlandığını iddia etmişti. Sarkisyan'ı doğrulayan gelişme ise bu hafta içinde Gürcistan Ermenistan sınırında gerilimin tırmanamısı oldu. Gürcistan Ordusu'na bağlı birliklerin Ermenistan sınırını ihlal ettikleri öne sürüldü. Ermenistan Dışişleri Bakanı Kiro Manpyan durumun tamamiyle kabul edilemez olduğunu söyledi. Manpyan, Gürcistan sınır birliklerinin hakları olmadığı halde bazı itilaflı noktalarda ihlal yaptıklarını söyledi.

Gürcistan ve Azerbaycan'ın ortak yanı ise Türkiye ile yakın ilişkileri ve NATO... Perşembe günü açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakan Sözüsü Elkhan Polukhov, NATO'nun "barış için sergilediği çabayı takdir ettiklerini" söylerken, ittifak ile ilişkilerin geliştirilmesini de istedi. Polukhov, Afganistan'daki askeri varlığı arttıracaklarını da sözlerine ekledi.

Gürcistan'ın sınır gerilimi dışındaki en önemli adımı ise Savunma Bakanlığı'nın el değiştirmesi oldu. Eski Cezaevleri Genel Müdürü olan Bako Akhalaya'ı Savunma Bakanlığı'na getirdi. NAtO eğitimini Rusya'ya karşı mücadele etmek için de aldıklarını anlatmıştı. Yeni Bakan ise göreve daha hızlı başladı. Üç hedeflerinin olduğunu belirten Akhalaya'ya göre bunlar, barış, modernizasyon ve NATO üyeliği. Akhalya'nın bu göreve atanması ise muhalefet tarafından sert bir dille eleştiriliyor. kararın ardından açıklamalar yapan Cumhuriyetçi Parti, Liberal Parti, Muhafazakar Parti ve Gürcistan'ın yolu Partisi Akhalya'nın göreve gelmesini Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'nin en kötü icraatı olarak değerlendirdiler. Akhalya 2006 yılında cezaevlerinde başlayan isyanları kanlı bir şekilde bastırmıştı. Bu nedenle insan hakları örgütlerinin tepkisini çeken Akhalya Saakaşvili'nin ise takdirini kazanmıştı.

ABD'nin Türkmenistan'ın Nabucco'ya katılması için görevlendirdiği Azerbaycan bir yandan Dağlık Karabağ sorununu gündeme getirirken bir yandan da silahlanıyor. Azerbaycan Ordusu'nun eğitimini de Gürcistan Ordusu'nda olduğu gibi Türkiye üstlenmiş durumda.

(soL-Dünyadan)