JP: Türkiye kendi uçağını yapamaz

İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post, Türkiye’nin 2023 yılında kendi savaş uçağını yapma planını sayfalarına taşıdı. İsrail'in de 1980'li yıllarda kendi savaş uçağını geliştirmek istediğini hatırlatan gazete, bu karara Washington yönetiminin tepki gösterdiğini ve İsrail'in geri adım attığını hatırlattı.

Savaş uçağı hedefinin son zamanlarda başlayan Batı’dan uzaklaşma politikasının bir uzantısı olduğunu yazan gazete, İsrailli uzmanlara dayandırarak bugünkü şartlarda Türkiye’nin kendi savaş uçağını yapacak teknoloji birikimine sahip olmadığını belirtti. Gazeteye göre, girişim ekonomik de bulunmuyor.

Uçak yapma kararının Türkiye’nin son zamanlarda NATO’daki Avrupalı ve Amerikalı ortaklarından uzaklaşma politikalarına denk geldiğini yazan Jerusalem Post, İsrailli uzmanlarla görüştü.

Jerusalem Post’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, şunları söyledi:

"Bu çok büyük bir proje. Türkiye’nin bunu tek başına gerçekleştirebilecek teknolojik know-how’a sahip olduğundan kuşkuluyum. Ama tek sorun know-how değil. Bunun için milyarlarca dolar gerekir. Bu iş uçak montajı yapmaya kesinlikle benzemez. Ayrıca böyle bir teknolojiyi geliştirmek de çok uzun zaman alır."

Gazete, adını vermediği bazı Türk uzmanların da projeyi "saçma" bulduğunu yazdı.

Türkiye gibi İsrail’in de 1980’li yıllarda "Lavi" adı verilen kendi savaş uçağını geliştirmek istediğini hatırlatan gazete, bu karar nedeniyle Tel Aviv’in Washington yönetiminin büyük tepkisi ve baskılarıyla karşı karşıya kalarak geri adım attığını hatırlattı.

Jerusalem Post, Amerikan F-16’larına alternatif olarak üretilmesi kararlaştırılan "Lavi"lerden geri adım atılmasının diğer bir sebebinin de projenin yeterli kaynak bulunmaması olduğunu vurguladı.