Japonya'da 54 yıllık iktidarın sonu

Japonya'da dün yapılan seçimlerde 54 yıldır iktidarda olan parti yenilgiye uğradı. Oyların büyük çoğunluğunu muhalefetteki Japonya Demokratik Partisi aldı.

Japonya'da dün gerçekleşen parlamento seçimlerinde ülkede 1955 yılından beri neredeyse kesintisiz iktidar olan Liberal Demokrat Parti (LDP) yenilgiye uğradı, oyların büyük çoğunluğunu muhalefetteki Japonya Demokratik Partisi (JDP) aldı. Henüz kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre Demokratik Parti'nin parlamentodaki 480 sandalyenin yaklaşık üçte birini alması yani 320 civarı milletvekili çıkarması bekleniyor.

1993-94 yıllarında yaklaşık 10 aylık bir kesintinin dışında 54 yıldır iktidarda olan LDP'nin seçim yenilgisinin arkasında yatan en büyük nedenin ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyen ekonomik kriz olduğu söyleniyor. Ülkede işsizliğin geçtiğimiz hafta rekor seviyeye ulaştığı bilgisi verilmişti. Seçim sonuçlarındaki bir diğer etkenin de JDP'nin ABD'ye daha az bağımlılığı savunan bir seçim kampanyası yürütmesi olduğu dile getiriliyor.

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından ABD'den de bir açıklama yapılarak ABD-Japonya işbirliğinin yeni iktidar döneminde de süreceği temennisi dile getirildi.

Diğer yandan seçimlere katılımın yüzde 42 gibi oldukça düşük bir seviyede gerçekleştiği görüldü.
(soL - Dış Haberler)