İtalya'da son 30 yılın en büyük depremi

İtalya'da meydana gelen ve resmi açıklamalara göre 150'den fazla kişinin öldüğü depremde, enkaz altında kalanların kurtarılması çalışmaları devam ediyor. Deprem, İtalya'da son 30 yılda yaşanan en büyük felaket olarak nitelendiriliyor.

sol (DIŞ HABERLER) Pazartesi sabahı İtalya'nın başkenti Roma'nın doğusundaki dağlık Abruzzo bölgesinde meydana gelen depremde 150'den fazla kişin öldü, 1500 kişi yaralandı. Depremin büyüklüğünü İtalyanlar 5,8, Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi ise 6,3 olarak açıkladı. Yerel saat ile 03.30 (TSİ 04.32) civarında meydana gelen depremde, İtalyan Sivil Savunma Teşkilatı'nın ilk tahminlerine göre, yaklaşık 15 bin binanın hasar gördüğü ve 100 bin kişinin de evsiz kaldığı belirtildi. Depremdeki can kaybının çoğunlukla Roma'ya 90 kilometre uzaklıktaki 13. yüzyıla ait 68 bin nüfuslu L'Aquila kentinde olduğu bildirilen deprem, Roma'da da yoğun biçimde hissedildi. Bölgeye sevk edilen asker ve arama kurtarma timlerinin enkaz altında kalanları kurtarma çabaları, yağıştan olumsuz etkilendiği, dağlık olan bölgede yaşanan depremle yolların büyük ölçüde yıkılmasının bölgeye yardım ulaştırma çalışmalarının hızını yavaşlattığı ifade edildi. İtalya parlamentosunun alt kanadının başkanı Gianfranco Fini, 5,8 büyüklüğündeki depremin, bazı kentlerin hemen hemen tamamının yıkılmasına neden olduğunu söyledi. L'Aquila dışında 25 kent ve kasabanın etkilendiği depremden en fazla zarar gören yerleşim merkezlerinin Roio Coggio, Massa, Paganica ve Fossa beldeleri olduğu kaydedildi. Depremin ardından yaklaşık 200 artçı sarsıntının meydana geldiği L'Aquila'da göçük altında kalanları arama-kurtarma ve yıkılan binlerce binanın enkazını kaldırma çalışmaları sürerken, evsiz kalan depremzedeler için bölgede çadır kent oluşturma çabaları başladı. Hükümet deprem nedeniyle milli seferberlik ilan ederken, bölgede okullar süresiz tatil edildi.

Bir öğrenci yurdunun da yıkıldığı Aquila kentinin tarihi merkezinde bulunan birçok evin yıkıldığı belirtildi. Öğrenci yurdunda, AB'nin yüksek eğitim programı Erasmus bursu ile çeşitli ülkelerden ve Türkiye'den gelen öğrencilerin de bulunduğu, Türkiyeli öğrencilerden ölen veya yaralanan olmadığı bildirildi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, deprem nedeniyle iki günlük Moskova seyahatini iptal ederek bölgede incelemelerde bulundu. Berlusconi "kimsenin kaderine terk edilmeyeceği"ni, gerekli tedbirlerin alındığını ve 20 bin kişinin barınabileceği bir çadırkentin kurulduğunu söyledi. 500 İtalyan işletmesinin, 12 bankanın ve bini aşkın işadamının katılımıyla Moskova'da yapılacak iki günlük İtalya-Rusya Ekonomi Forumuna katılmak üzere dün Moskova'da olmayı planlayan Berlusconi, depremin merkez üssü L'Aquila'yı bizzat ziyaret etmeye karar verdiğini belirterek, "Moskova'ya gitmekten vazgeçtim. Zira başbakanın o bölgeye bizzat gitmesini gerektiren bir faciayla karşı karşıyayız. Bunun daha yararlı olacağına inanıyorum" dedi. İtalya'da yaşanan son büyük deprem, 23 Kasım 1980'de meydana geldi. 6,5 şiddetindeki depremde 2 bin 735 kişi öldü, 7 bin 500 kişi yaralandı. Depremin merkez üssü Eboli olmasına rağmen Napoli'ye kadar büyük bir bölge zarar gördü.