İtalya'da da polis dayağı

Aslı Kayabal (İtalya) Parma'da Ganalı bir öğrenci polis tarafından dövüldüğü ve hakarete uğradığı iddiası ile Parma Savcılığına suc duyurusunda bulundu. Parma Savcılığı olay hakkında soruşturma başlatırken Parma Emniyeti, polisin bir uyuşturucu satıcısının izini sürerken Bonsu'yu takip ettikleri kişiye benzetmiş olabileceğini, Ganalı gencin yere düsme sonucu başını çarptığını öne sürdü.

Emmanuel Bonsu savcılığa ailesiyle birlikte geldi. Kendisine Parma Emniyetinde beş saat alıkonulduktan sonra verildiğini iddia ettiği, üzerinde "zenci Emmanuel" yazılı Parma Belediyesi antetli zarfı ve acil servis hekimlerinin raporunu gösterdi. Parma Emniyeti ise bu zarfı Bonsu'nun sonradan yazmış olabileceğini iddia etti.

Parma'da yaşanan bu son olay, Italya'da hemen her gün tanık olunan ırkçılık vakalarına eklenen bir halka olurken Içişleri Bakanı Roberto Maroni'nin girişimi ile hayata geçirilen yeni güvenlik yasasını bir kez daha eleştirilerin odağı yaptı.

Parma'da yasanan bu olaydan birkaç gün once, Italyan bir ailenin yıllar önce evlat edindiği Afrika kökenli Italyan vatandaşı bir genç ise, Milano'da büyüyüp okumasına karşın yaşamının geri kalan bölümünü Afrika'da geçireceğini açıkladı. Italyan vatandaşı olmasına karşın ırkçı yaklaşımların hedefi olmaktan yorulduğunu anlatan gencin ailesi de, oğullarının aldığı kararı desteklediklerini açıkladı.

Italya'da son birkaç haftadır Afrikalıları hedef alan ırkçı saldırıları protesto etmek amacıyla başkent Roma'da 4 Ekim'de "Irkçılığa Son" adı altında bir protesto gosterisi düzenlenecek.

Ganalı Emmanuel:

"Yüzüme silah dayadılar"

La Repubblica Gazetesi son günlerde Afrikalıları hedef alan son saldırıların kurbanı Ganalı öğrenci Emmanuel Bonsu ile bir soyleşi yaptı.

-Kendini tanıtır mısın Emmanuel?

23 yasındayım. Üniversitede akşam kurslarını takip ediyorum. O akşam biraz erken gittim, ders öncesi zaman geçirmek için dışarı çıktım. Işte ne olduysa o sırada oldu. Uyuşturucu satan bir kişinin peşinde olduklarını sonradan anladığım polisler, beni o kişiye benzettikleri için üzerime doğru gelince korkup kaçmaya başladım. Üniformaları yoktu, kim olduklarını bilmediğim icin çok korktum.

-Emmanuel ne yaşadığını bir kez daha anlatır mısın?

Beni ittiler, yere düştüm. Bir kişi ayağını başıma koydu, öteki silahını yüzüme dayadı. Ayrıca dövdüler ve ırkçı sözlerle hakaret ettiler. Beş saat süren sorguda, çıplak bırakıldım.

-Hakaretler sonra da devam etti mi?

Bana sürekli "zenci" diye sesleniyorlardı. Arabada giderken sürekli dövüldüm. Sonra şubeye geldik ve sorgu başladı.

-Ne ile suçlandın?

Beni kameraya kaydettiklerini ve ellerinde kanıt olduğunu söylediler. Benden bekledikleri her şeyi itiraf etmemdi.

-Ne imzalatmak istediler?

Bir belge imzalamamı istediler. Ama ben babam gelmeden hiçbir belgeye imza atmayacağımı söyledim. Sonra Parma Belediyesi antetli bir zarf verdiler. Üzerinde Emmanuel Bonsu yerine "Zenci Emmanuel" yazıyordu. 5 saat sonra serbest bıraktılar.

-Şimdi ne amaclıyorsun?

Öncelikle adalet ve benden özür dilemelerini istiyorum.

-Korkuyor musun?

Önce çok korktum, ben üzerime doğru koştuklarını görünce korkudan kaçtım. Benden ne istediklerini anlamadım ki! Simdi çok yorgunum.