İtalya’da tecavüze karşı faşizm

Sevgililer Günü gecesi Roma, Milano ve Bologna’da üç genç kızın tecavüze uğraması üzerine İtalya’da alelacele çıkartılan yeni yasa, bir süredir faşist uygulamalara başlayan ülkede bu süreci hızlandırmış gözüküyor.

Aslı Kayabal (İtalya) Kuzey İtalya'da son birkaç aydır artan tecavüz vakalarına karşı Berlusconi hükümeti güvenlik paketi içinde daha sert cezaların önünü açan acil bir kararname yayınladı. Yasanın getirdiği yenilikler, faşist uygulamaları andırıyor.

İtalya'da özellikle kuzey bölgelerinde sokakta şiddet ve tecavüz vakaları önemli ölçüde artış göstermeye başladı. Geçtiğimiz hafta sonu, Sevgililer Günü'nde başkent Roma'da ve Bologna'da 15 ve 16 yaşlarına iki genç kız yanlarında erkek arkadaşları olmasına karşın göçmen vatandaşların tecavüzüne uğradı.

Bu iki genç kızın ardından yine Cumartesi gecesi, Milano'da bir diskoteğin girişinde erkek arkadaşını Güney Amerikalı bir başka genç kızın tenha bir ortama sürüklenerek tecavüze uğradığı haberi geldi.

Hafta sonunda büyük kentlerde yaşanan tecavüz vakaları ve yasalarda öngörülen cezalar İtalya'da güvenlik paketi konusunda yeniden tartışma yarattı. Berlusconi hükümetinin İçişleri Bakanı Roberto Maroni, tecavüz vakalarının sorumlularına yönelik verilen cezaların ağırlaştırılması yönünde güvenlik paketine yeni yasal eklemeler yapılacağını açıklarken, muhalefetteki siyasi liderlerden Pier Ferdinando Casini Antonio Di Pietro, hükümetin senatoda onayladığı yeni güvenlik paketinin tecavüz vakaları karşısında yetersiz kaldığını ve iflas ettiğini öne sürdü. Sokaklarda genç kadınları hedef alan tecavüz vakalarının gitgide arttığına dikkat çeken muhalefet, hükümetin tecavüz vakalarının sorumluları konusunda daha sert tedbirler ve ceza hükümleri alması gerektiğini savundu.

Hükümet ortağı Kuzey Birliği partisi milletvekili Matteo Salvini, kuzey İtalya'daki büyük kentlerde her gün bir tecavüz olayı yaşandığına ve vatandaşların büyük kaygı duyduğuna dikkat çekerek, tecavüz eden kişilerin kimyasal yöntemle hadım edilmesi yönünde bir yasa teklifi vereceklerini söyledi. Bu yönde Mart ayından itibaren Roma, Milano, Bologna, Torino gibi büyük kentlerin meydanlarında kuracakları standlarda halkı aydınlatacaklarını ve imza toplayacaklarını aktardı.

Salvini tecavüze yeltenen kişilere farmakolojik yöntemle müdahale edilmesi durumunda bir başka kez aynı vahşi girişimde bulunmalarının engellenebileceğini öne sürdü.

Yasa faşizm getiriyor
Tartışmaların ardından Berlusconi hükümeti alelacele bir kararname yayınladı. Kararname tecavüz cezalarını artırırken, getirdiği bazı yenilikler dikkat çekiyor. Örneğin bu kararnamenin yasalaşması halinde İtalyan kentlerinin sokaklarında güvenlik güçleriyle işbirliği yapan silahsız fakat gönüllü sivil birlikler gezecek. Bu gönüllülerin güvenlik güçleriyle doğrudan iletişim halinde olması planlanıyor.

İtalya'da halihazırda bazı kentlerde güvenliği sağlamak üzere silahlı askerler de devriye geziyor.