İtalya’da faşizm hortladı

Ekonomik kriz ve işsizliğe tepki, İtalya’da göçmenlere ve özellikle de siyahlara yönelik şiddet şeklinde tezahür ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) Siyah İtalyan Milletvekili Jean-Leonard Touadi ülkede ırkçılığın giderek yükseldiği açıklamasında bulundu.

İtalya'da özellikle göçmenlere karşı son aylarda artış gösteren şiddet vakalarının endişe verici olduğunu söyleyen Touadi, "Ekonomik kriz yaklaşırken İtalya kendi suçlarını üzerine atacağı günah keçisini buldu" yorumunu yaptı. Kongo doğumlu Touadi, son seçimlerde muhalefetteki Değerler Partisi milletvekili olarak meclise girdi.

Geçtiğimiz ay Milano'da 19 yaşında Burkina Faso kökenli bir genç bir grup İtalyan tarafından bisküvit çaldığı iddiasıyla "pis zenci" şeklinde itham edilerek öldürüldü. Yine Milano'da Senegalli bir genç "İtalyanların işlerini çalıyorsunuz" denilerek dövüldü. Napoli'de altı siyah göçmen mafya tarafından öldürülürken Somalili bir kadın Roma havaalanında güvenlik görevlilerince sözlü ve fiziki tacize uğradı. Olayın düzmece olduğunu iddia eden İçişleri Bakanı Roberto Maroni ise "ben olsam kadına yalan söylediği için dava açardım" yorumunda bulundu.

1980'lerle birlikte Afrika'dan çok sayıda göçmen alan İtalya'da artan işsizlik ve yoksulluğa duyulan tepki göçmen karşıtlığı ve ırkçılık şeklinde tezahür ediyor.

Silvio Berlusconi'nin koalisyonunda yer alan sağcı Maroni Partisi'nin bu tür olayları kışkırttığını ifade eden Touadi, önlem alınmazsa korkunç sonuçlar doğabileceğini ifade etti. Roma'da taksi şoförlerinin "Duçe" diye bağırdıklarını, futbol tribünlerinde gamalı haç bayrakları dalgalandığını söyleyen Touadi, "İtalya'da yeniden faşizmin hayaleti dolaşıyor" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde siyahlara yönelik şiddeti protesto etmek için biraraya gelen genç Afrikalı göçmenlerin eylemini "önemli bir adım" olarak değerlendiren Touadi, göçmenlerin taleplerini siyasal alanda daha güçlü bir şekilde ifade edeceklerini belirtti.