İsveç’te polisin ırkçı videoları çıktı

Birçoklarınca demokrasinin en iyi örneği olarak gösterilen İsveç’te, polisin gösterici gençlere dönük ırkçılığını ortaya koyan bir videonun ortaya çıkması, ülkedeki ırkçılığı bir kez daha gündeme getirdi.

soL (DIŞ HABERLER) İsveç'te polisin, Aralık ayında bir caminin kapanmasına karşı gösteri yapan gençlere dönük ırkçı tavrını ortaya koyan bir video yayınlandı. Polislerden birisi, kendi çektiği söz konusu videoyu gösterici gençlerden birisine karşı kanıt olarak mahkemeye sununca, videodaki ırkçı tavırlar da ortaya çıkmış oldu.

Aralık ayında Malmö kentinde Roseng&aringrd mahallesindeki caminin kapatılması kararı üzerine gençler eylemler düzenlemiş, polis de gençlere müdahale etmişti. İki gencin polise mukavemetten yargılanmasına başlandı.

Yargılama sırasında bir polisin mahkemeye sunduğu videoda, polislerin gençlere "Bu aşağılık maymunu temizleyeceğim", "Yanlış mahalleye geldiniz, aşağılık maymunlar" gibi küfürler ettiği görülüyor. Maymun kelimesinin ırkçı aşağılamasının yanı sıra, polisin "yanlış mahalle" tanımı aslında daha ince bir ırkçılık örneği sunuyor, zira söz konusu mahalle Vellinge üst beyaz kesime ait, göçmen ve yabancılara karşı ayrımcı tavrıyla bilinen bir mahalle.

Demokrasinin örnek ülkesi olarak gösterilen İsveç'te ayrımcılık yeni değil. Geçen sene SAC sendikası üyelerinin gerçekleştirdiği yasal ve pasifist bir işgal eylemine polisin aşırı miktarda biber gazı ve fiziksel şiddet kullanarak müdahale ettiği kanıtlanmış, ancak 26 sendikacıya ceza verilmişti.

20 Şubat 2008'de ise akşamüzeri evlerine gitmekte olan 12 yaşlarında 5 çocuk polis tarafından hırsızlık şüphesiyle durdurulmuş, Malmö'nün merkezindeki Möllev&aringng meydanında bir direğin etrafında ayakta dikilmiş, üzerlerine köpek tutulmuştu. Köpeklerin sürekli saldıracak şekilde tutulması nedeniyle çocuklar psikolojik travma geçirirken, yoldan geçenlerin protestoları da polisi durdurmaya yetmemişti.