İsrailli yetkililer İngiltere’ye gidemiyor

İngiltere’deki Filistin yanlısı avukatların açtığı davalar, İsrailli yetkililerin kâbusu oldu. Son olarak dört asker, tutuklanabilecekleri korkusuyla İngiltere’ye gitmekten vazgeçti.

İsrail’de bir grup askeri yetkili, Gazze Şeridi’ne geçen yıl düzenlenen saldırı nedeniyle savaş suçu işledikleri için tutuklanabilecekleri endişesiyle İngiltere’ye yapacakları ziyareti iptal etti. İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, İngiliz ordusunun çağırdığı dört askeri yetkilinin, haklarında dava açılmayacağı konusunda tam bir garanti verilmemiş olması nedeniyle İngiltere’ye gitmediklerini söyledi.

Ayalon, konuyu dün İngiltere Başsavcısı’yla da görüştüğünü belirterek, bu durumun iki ülke ilişkilerine zarar verdiğini belirtti. Bu uygulamanın aslında Nazileri hedef aldığını, ancak Hamas gibi “terör örgütlerinin” bu yasayı kötüye kullandığını savunan Ayalon, “Bu saçmalığa son vermeliyiz” dedi.

İsrail’in Gazze saldırısı döneminde dışişleri bakanı olan muhalefet lideri Tzipi Livni, geçen ay bir İngiliz mahkemesinin hakkında tutuklama kararı çıkarması üzerine ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı. İsrail’in tepkisi üzerine İngiltere Başbakanı Gordon Brown, yargıçlara ülkeyi ziyarete gelen savaş suçluları hakkında tutuklama kararı çıkarılmasına olanak sağlayan yasayı değiştireceğini söylemişti. İngiltere’de Filistin’i destekleyen gruplar ise, İngiliz hükümetinin söz konusu değiştirme kararına tepki gösteriyor.

İsrailli General Doron Almog, 2008’de bir İngiliz mahkemesininin hakkında Gazze’de Filistinlilere ait evleri yasadışı olarak yıktırdığı suçlamasıyla tutuklama kararı çıkardığını öğrenince, Londa’daki Heathrow Havalaalanı’nda uçakta iki saat bekledikten sonra İsrail’e geri dönmüştü.

(soL - Dış Haberler)