İsrail'e karşı her yerde eylem vardı

Gazze saldırılarını protesto etmek için Türkiye’de düzenlenen eylemlerin hem sayısı hem de eylemlerde dışa vurulan öfkenin dozu katlanarak artıyor.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail vahşetine karşı &uumllke &ccedilapında d&uumlzenlenen protesto eylemleri ve mitingler dalga dalga yayılıyor. B&uumly&uumlk &ccedilaplı g&oumlsterilerin ilki, Ankara Filistin Dayanışma Platformu&rsquonun 3 Ocak&rsquota d&uumlzenlediği, Kocatepe Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılınması ve sonrasında Abdi İpek&ccedili Parkı'nda Abdurrahman Dilipak'ın konuşmacı olarak katıldığı Gazze Halkıyla Dayanışma Mitingi'ydi.

Bunu 4 Ocak&rsquota İstanbul&rsquoda Saadet Partisi'nin &ccedilağrısıyla &Ccedilağlayan Meydanı'nda yapılan miting ve aynı g&uumln Diyarbakır&rsquoda Gazze Girişimi&rsquonin &ccedilağrısıyla İstasyon Meydanı'nda yapılan &quotGazze İle Dayanışma Mitingi&quot izledi. Her iki mitinge de onbinlerce kişi katıldı.

Son iki g&uumlnde T&uumlrkiye genelinde yapılan protesto eylemlerinin d&oumlk&uumlm&uuml ş&oumlyle:

İsrail&rsquoin Gazze&rsquoye saldırısını protesto etmek i&ccedilin iki g&uumln &oumlnce Eskişehir&rsquoden yola &ccedilıkan inşaat iş&ccedilisi Rıza Demiralay, Adapazarı&rsquona ulaştı.

Şanlıurfa&rsquoda &oumlğle namazı sonrası tarihi Balıklıg&oumll&rsquode toplanan bir grup, &uumlzerinde &ldquo&Ccedilocuk katili İsrail&rdquo, &ldquoHepimiz Filistinli'yiz&rdquo yazılı d&oumlvizlerle İsrail ve ABD aleyhine bir s&uumlre slogan attı.

Ankara Alperen Ocakları'na &uumlye bir grup, İsrail&rsquoin Gazze&rsquoye d&uumlzenlediği saldırıları protesto etti. Saat 01.30 sıralarında Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliği &oumln&uumlne yaklaşık 30 ara&ccediltan oluşan konvoyla gelen gruptakiler, &quotKahrolsun İsrail&quot sloganları atarak, binaya kartopu ve yoldaki plastik trafik kukalarını fırlattı.

Rize&rsquode bir grup esnaf, Cumhuriyet Meydanı&rsquondaki Atat&uumlrk Anıtı &oumln&uumlnde &ldquoKahrolsun İsrail&rdquo, &ldquoGazze İsrail&rsquoe mezar olacak&rdquo sloganları attı.

İstanbul Levent&rsquote bulunan İsrail Başkonsolosluğu &oumln&uumlnde ve B&uumly&uumlkdere Caddesi &uumlzerinde toplanan Alperen Ocakları &uumlyesi bir grup, İsrail&rsquoin Gazze&rsquoye y&oumlnelik kara harekatını protesto etti. Ellerinde Filistin ve T&uumlrk bayrakları bulunan grup, &quotSiyonist el&ccedililik kapatılsın&quot, &quotFilistin yalnız değildir&quot sloganları attı.

Balıkesir'in Edremit il&ccedilesinde de vatandaşlar, elerinde ayakkabı ve kanlı bebek maketleri ile İsrail'i protesto etti.

Kars'ta, soğuk havaya rağmen toplanan vatandaşlar İsrail'i protesto etti.

Konya, Trabzon, Van, Tokat, &Ccedilorum'da ve Kahramanmaraş'ın Elbistan il&ccedilesinde binlerce kişi saldırıyı kınadı.

İş&ccedili Partisi, İsrail&rsquoin Gazze&rsquoye saldırılarını Kadık&oumly&rsquode protesto etti. Kadık&oumly İskele Meydanı'nda toplanan İş&ccedili Partili grup, Filistin bayrakları ve pankartları a&ccedilarak, İsrail ve ABD&rsquoyi protesto eden sloganlar attı.

Taksim Meydanı&rsquondaki tramvay durağında toplanan, &ccedileşitli sivil toplum &oumlrg&uumltleri ile sendikaların oluşturduğu &ldquoHerkese Sağlık ve G&uumlvenli Gelecek Platformu&rdquo &uumlyelerinden bir grup, &ldquoKatil ABD, Ortadoğu&rsquodan defol&rdquo, &ldquoFilistin halkı yalnız değildir&rdquo, &ldquoHer yer Filistin, hepimiz Filistinliyiz&rdquo ve &ldquoYaşasın halkların kardeşliği&rdquo sloganları attı.

&Oumlnder Babat K&uumllt&uumlr Merkezi&rsquonin &ccedilağrısıyla Galatasaray Lisesi &oumln&uumlnde toplanan bir grup&nbsp &ldquoHer yer Gazze, Hepimiz Filistinli'yiz&rdquo, &ldquoKatil İsrail Ortadoğu&rsquodan defol&rdquo sloganları atarak saldırıları kınadı. Burada grup adına yapılan a&ccedilıklamada, Gazze&rsquoye yapılan saldırıların d&uumlnya halklarını bir kez daha dayanışma refleksi, duyarlılık ve kardeş&ccedile sahiplenme a&ccedilısından sınava tabi tuttuğu ifade edilerek, saldırıların bir an &oumlnce durdurulması istendi.

İsrail&rsquoin Filistin katliamına Sivas&rsquotan da sesler y&uumlkseldi. TKP ve Yurtsever Cephe'nin &ccedilağrısıyla EMEP, &OumlDP, Halkevleri, Geleceğimizi İstiyoruz Platformu, SES ve Eğitim-Sen Sivas Şubesi, ortak bir basın a&ccedilıklaması yaptı. A&ccedilıklamada, İsrail&rsquoin saldırılara derhal son vermesi, Gazze&rsquode uygulanan ablukanın hemen ve koşulsuz olarak kaldırılması istendi.

İstanbul &Uumlniversitesi ve Ortadoğu Teknik &Uumlniversitesi &oumlğrencileri Filistin halkının yanında olduklarını g&oumlstermek i&ccedilin dersleri boykot ettiler.

Başbakan Tayyip Erdoğan, &ccedileşitli a&ccedilılışlar i&ccedilin gittiği Antalya&rsquoda protesto eylemleriyle karşılandı. Antalya Şarampol Caddesi Kapalı Yol girişine gelen ESP, EHP, Halkevleri ve TKP Antalya İl &Oumlrg&uumlt&uuml &uumlyeleri, &ldquoKatil ABD işbirlik&ccedili AKP&rdquo, &ldquoKatil İsrail işbirlik&ccedili AKP&rdquo, &ldquoKahrolsun ABD emperyalizmi&rdquo, &ldquoFilistin halkı yalnız değildir&rdquo sloganları atarak, Başbakan'ı protesto etti.

İstiklal Caddesi&rsquonde Galatasaray Lisesi &oumln&uumlnde toplanan &ldquoK&uumlresel Barış ve Adalet Koalisyonu&rdquo &uumlyeleri, kol kola girerek &ldquoinsan zinciri&rdquo oluşturdu. &ldquoFilistin&rsquoe &Oumlzg&uumlrl&uumlk&rdquo yazılı pankart ve d&oumlvizler taşıyan grup, sloganlar eşliğinde Odakule&rsquoye kadar y&uumlr&uumld&uuml. Grup adına konuşma yapan sanat&ccedilı Mustafa Alabora, Gazze&rsquoye saldırıları protesto ederek, &ldquoBu ter&oumlrist bir devletin b&uumlt&uumln insani değerleri ayaklar altına alan saldırganlığıdır. Saldırının arkasında ABD y&oumlnetimi var&rdquo dedi.

T&uumlrkiye Kom&uumlnist Partisi &uumlyeleri, Ankara'da İsrail B&uumly&uumlkel&ccedililiği, İstanbul'da Başkonsolosluk binası &oumln&uumlnde, İsrail'in Gazze&rsquoye y&oumlnelik saldırılarını protesto etmek amacıyla &quotİnsanlık N&oumlbeti&quot tutmaya başladı. İsrail&rsquoin Gazze işgali sona erene kadar eylemlerinin s&uumlreceğini s&oumlyleyen TKP&rsquoliler, İsrail&rsquole yapılan t&uumlm anlaşmaların iptal edilmesini istedi. Basın a&ccedilıklamasının ardından, grup, sabaha dek 'İnsanlık N&oumlbeti' tutacak yaklaşık 100 kişiyi İsrail Başkonsolosluğu'nun &oumln&uumlnde bırakarak dağıldı. Grup, n&oumlbetleşe olarak, İsrail saldırılarını durdurana dek n&oumlbet tutmayı s&uumlrd&uumlrecek.