İsrail’den Türkiye ve Katar’a suçlama

İsrail, Türkiye ve Katar’ı Mısır’ın sınduğu ateşkes önerisini sabote etmekle suçluyor.

(soL - Dış Haberler) İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye ve Katar’ı Mısır’ın bu hafta başlarında sunduğu ateşkes teklifini sabote etmekle suçladı. İsrail gazetesi Haaratz’in haberine göre, Lieberman İsrail’i ziyaret eden Norveçli mevkidaşı Borg Brende’ye, Hamas’ın Mısır’ın ateşkes önerisini kabul etmeye hazır olduğunu ancak Katar ve Türkiye’nin baskıları nedeniyle reddettiğini söyledi.

Lieberman, Hamas’ın kendilerine ateşkes önerisinin gönderilmediğine yönelik söyleminin yalan olduğunu, Mısır istihbarat yetkililerinin Kahire’deki Hamas misyonu başkanı Öısa Ebu Marzuk’a bu girişimin ayrıntılarını ulaştırdığını iddia etti. Ancak Katar’ın Mısırlıları zor durumda bırakmak için Hamas’a ateşkesi kabul etmemesini söylediğini savunan İsrailli bakan, Katar’ın Türkiye’yle korordinali bir şekilde baskıları nedeniyle Hamas liderlerinin Mısır’ın önerisini kabul etmediğini ifade etti.

Haaretz’e konuşan üst düzey bir İsrail’li yetkili de Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in Mısır’In arabuluculuğundansa Katar-Türkiye aracılığını tercih ettiğini ileri sürdü.

Öte yandan Norveç Dışişleri Bakanı Brende’nin de dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla bir araya geldiği ve İsrail ve Hamas arasında bir ateşkese varılması için dolaylı bir kanal olarak Norveç’in hizmet edebileceğini belirttiği ifade edildi.