İsrail'de yalandan çok ne var...

İsrail'in İran'a yönelik suçlamarının kanıtı olan fotoğrafların sahte olduğu anlaşıldı.

İran haber ajansları İsrail'in İran'ı karalayan haber fotoğrafının uydurma olduğunu kanıtladı.

İsrail deniz kuvvetleri Lübnan ya da Suriye'ye giden bir gemiden Hizbullah'a vermek üzere İran yapımı silahların silahların bulunduğunu iddia etmişti. İran hükümeti ise İsrail'in iddialarını yalanlamış, İsrail'in uluslararası deniz alanlarında korsanlık yaparak çeşitli iddialara zemin hazırladığını ifade etmişti. Ancak İsrail hükümeti durmadı ve İran'a yönelik iddialarının fotoğraf ve belgelerle kanıtlayabileceğini belirtti. ABD'de pek çok gazetede yayımlanan fotoğrafların sahte olduğu ise İran haber ajansları tarafından bugün açıklandı.

İran haber ajansı IRNA İsrail'in 'elimde fotoğrafları var' diyerek iddia ettiği şeyin doğru olmadığını İsrail'in kendini rezil ettiğini açıkladı. IRNA İsrail'in kamuoyuna sunduğu fotoğraflarda gösterilen silah kutusu etiketlerinin üzerinde İran hükümetine ait hiçbir izin olmadığını belirtti. Üzerinde Devrim Muhafızları Bakanlığı (Ministry of Sepah) yazan etiketlerin İran hükümetiyle hiçbir ilgili olmadığını belirten IRNA, Devrim Muhafızlarının yerini 20 yıl önce Savunma Bakanlığı'nın aldığını belirtti. IRNA açıklamasında 'varolmayan bir birimin kargo etiketinin üzerinde ne işi olabilir?' diye bir soru yöneltti. IRNA ayrıca bir ülkenin başka bir ülkeye silah gönderme niyeti olması durumunda bunun bu şekilde açık etiketlemeyle yapılmayacağına da dikkat çekti. Tel Aviv'in İran'ın Hizbullah'a silah gönderdiği şeklindeki iddiaların Lübnan'a yönelik başka bir saldırının bahanesini oluşturduğunu belirten haber ajansı İsrail hükümetinin bunu bilerek yaptığını vurguladı.

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Siyasi Büro Başkanı Yadullah Javeni de bu tür suçlamaların niyetinin dikkatlerin BM'nin İsrail'in Gazze'de işlemiş olduğu savaş suçları raporundan çekmek olduğunu belirtti. Javeni, "İsrailli yetkililer başları büyük dertte olduğunda başkalarına asılsız iddialarda bulunmayı iyi bilirler" dedi.

Lübnanlı yetkililer de iddiaları yalanlayarak İsrail hükümetinin böyle bir durumda neden gemi personelini göz altına almadığını sordu.

(soL - Dış Haberler)