İsrail'de seçim yarışı kızıştı

22 Gün süren ve 1300 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan Gazze saldırılarından sonra yaklaşan 10 Şubat seçimleri dolaysıyla İsrail de siyaset iyice ısınmaya başladı.

soL (HABER MERKEZİ) Gazze savaşının körüklediği şoven milliyetçi havadan yararlanan sağcı partilerin oylarının yükseleceğinin anlaşılması üzerine iktidar ortağı Kadima Partisi Dış İşleri Bakanı Bn. Tzipi Livni ve Ulaştırma Bakanı Şaul Mofar, bir yandan ateşkesi ihlal ederek Gazze'ye bomba yağdırmaya devam ediyorlar diğer yandan da Hamas'ın siyasi liderlerine "suikast yaptıracakları" tehdidini savurarak son kozlarını oynuyorlar.

Kamuoyu yoklamalarının Likud Partisi lideri Benjamin Netanyahu'nun oylarını yükselttiği, Livni'nin ise oy kaybına uğradığını göstermesi, Kadima liderlerini çılgına çevirmiş bulunuyor. Ayrıca aşırı sağcı Şas Partisi'nden de Netanyahu'ya destek geldi. Parti Lideri Eli Yishai, Netanyahu'nun bir sonraki başbakan olabileceğini açıklarken Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da görevini sürdürmesi gerektiğini belirtti. Livni ise "Bu günahkâr birlikteliğin ne olduğu ortada" diyerek tepkisini dile getirdi.

Öte yandan, İsrail'de yaşayan ve halkın yüzde yirmisini oluşturan İsrailli Arapların Partisi Bahad ve Ta'al Partilerinin yasaklanması ise bardağı taşıran son damla oldu. Ta'al Partisi lideri Ahmad Tibi, NTVMSNBC ye verdiği demeçte: "Bu girişim İsrail'in Araplara karşı hoşgörüsüzlügünün bir göstergesidir" ve devamla "Amacın İsraili Araplardan temizlemek olduğu açıkça belli olmaktadır" diyerek "Parlamentoyu da Araplardan temizlemek istiyorlar" diye sözlerini tamamladı. Son gelen haberlere göre İsrail Yüksek Mahkemesi girişimi reddederek Araplar lehine karar vermiş oldu.