İsrail'de ırkçılık gençleri esir alıyor

İsrail gençleri ırkçı düşüncelerin esiri oluyor. Neo-nazi grupları gençlik içinde yayılırken, İsrail Beiteinu Partisi'nin Arap karşıtı düşünceleri gençler tarafından hızla benimseniyor.

soL (DIŞ HABERLER) Irkçı düşünceler İsrail gençliğini esir alıyor. Birçok genç neo nazilerden esinlenerek gruplar kuruyor ya da İsrail Beiteinu Partisi gibi partilerin Arap karşıtı aşırı milliyetçi söylemlerini benimsiyor. Ülkenin demokratik ve hukuk devleti olmasını isteyenler yeni gençliğin diktatörlük heveslisi olmasından endişeleniyor. Gençler ise "solcu demokrasinin" ömrünü tamamladığını, kendilerine gerekenin diktatörlük olduğunu düşünebiliyor.

'sadakat yoksa vatandaşlık da yok'
16-18 yaş arası İsrail gençleri Nazareth'te İsrail Beiteinu Partisi'nin toplantısında bir araya geliyor. Söz konusu partinin lideri Avigdor Lieberman "Gazze'ye atom bombası atma" "Arapları Lüt Gölü'ndeki toplama kamplarına yerleştirme" veya "sadakatsiz Arapları Batı Şeria'ya yollama" gibi fikirleri dillendirmekten beis görmeyen bir isim. Gençler, Lieberman'ın partisinin "sadakat yoksa vatandaşlık da yok" sloganını atarak kendisini karşılıyorlar. Söz konusu slogan İsrail'e sadık olmayan Arap nüfusun Batı Şeria'ya yollanmasını talep ediyor.

Demokrasi değil diktatörlük istiyorlar
Toplantıda konuşan 18 yaşındaki Adds Edan Ivanov, kendilerine "solcu demokrasi"nin artık yettiğini, diktatörlüğe ihtiyaç duyduklarını söylüyor. İvanov'un bu sözleri salonda alkışlanırken, "Araplara ölüm" sloganları atılıyor.

Lieberman'ın coşkuyla karşılandığı ve "geleceğin başbakanı, bu seçimde değilse ilk defa oy kullanacağımız bir sonraki seçimde" denilen toplantda Lieberman'ın ırkçı çıkışları tek doğru olarak tanımlanıyor.

Üniversite ve liselerde Lieberman birinci
Gerçekte de lise ve üniversitelerde yapılan anketler çoğunlukla Lieberman'ın zaferiyle sonuçlanıyor. Pazar günü yapılacak seçimlerde oylarını arttıracak olan Lieberman sadece üniversite ve lise öğrencilerinin oyları değerlendirilseydi tek başına iktidar olabilirdi zira hemen hemen bütün üniversitelerde ve liselerde Lieberman, pazar günkü seçimlerde birinci olması beklenen Likud'un önünde yeralıyor.

Bu durum ise "vatandaşlık" dersleri öğretmenlerini kaygılandırıyor. Haaretz Gazetesi'ne konuşan öğretmenler çoğu zaman derslerde Arapların İsrail'in parçası olduğunu söylediklerinde ya da demokrasiyi anlattıklarında öğrencileriyle çatışma yaşadıklarını anlatıyorlar.

Neo-naziler de var
2008 yılında İsrail'de sekiz kişi Neo-Nazi bir grubun üyesi olmaktan ceza aldı. Yaşları 18 ila 20 arasında değişen gençler 7'şer yıla mahkum edildi. Yabancılara, uyuşturucu bağımlıları ve eşcinsellere saldırılar düzenleyen neo-nazilerin "istisna" olmadığı belirtiliyor.