İsrail ve Hizbullah esirleri değiştiriyor

İsrail kabinesi Hizbullah'la esir değişimi yapmayı kabul ettiğini açıklarken Hizbullah, bunu güç göstergesi olarak yorumladı.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail kabinesi Hizbullah'la esir değişimi yapmayı kabul etti. Esir değişimi kararıyla iki yıl önce Hizbullah tarafından kaçırılan iki İsrail askerinin ya da cenazelerinin ülkeye geri getirilmesi bekleniyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert iki askerin öldürüldüğünü belirtmiş ve bu gerekçeyle 2006 yılında Hizbullah'a saldırı düzenlemişti.

İsrail kabinesinde oylama yapılmadan önce Olmert, iki askerin öldürülmüş olmasına rağmen esir değişimine onay verilmesi gerektiği konusunda kabineye çağrıda bulundu. Bu kararın ulusal ve ahlaki anlamda farklı bir anlam ifade ettiğini belirten Olmert, Ehud Goldwasser ve Eldad Regev adlı iki askerin öldürüldüğünü ilk kez kamuoyuna açıklamış oldu. İsrail muhalefeti, iki ölü askere karşılık Hizbullah askerlerinin geri verilmesine karşı çıkıyor.

Hizbullah ise iki İsrailli askerin akıbeti hakkında net hiçbir açılamada bulunmadı. Askerlerin kaçırılmasından sonra İsrail ve Hizbullah arasında 34 gün süren bir çatışma yaşanmıştı. O tarihten itibaren, Almanya iki ülke arasında esir değişimi için arabuluculuk yapıyordu. Hizbullah bu ayın başında beş İsrailli askerin cesedini ülkeye teslim etmişti. Kalan askerlerin cesetleri ise, Hizbullah ajanı olduğu için altı yıl hapiste yatmış Lübnan doğumlu bir esirin İsrail tarafından Lübnan'a iade edilmesinden sonra teslim etmişti.

Hizbullah: "Gücümüzü gösterir"
Hizbullah, İsrail hükümetinin kendileriyle esir değişimini kabul etmesini, "güç göstergesi" olarak nitelendirdi. Hizbullah'ın El Manar televizyonunun haberine göre, örgütün liderlerinden Haşim Seyfeddin, esir değişiminin onaylanmasını "örgütün gücünü ve sözünün en son söz olduğunu" gösterdiğini belirtti.