İsrail: Türkiye silahlarımızı Suriye'ye verebilir

Türkiye ile Suriye'nin ortak tatbikatı İsrail'de endişe yarattı. Bugün Jerusalem Post gazetesinde, Türkiye'nin Suriye'ye transfer edebileceği gerekçesiyle Türk ordusuna "ileri askeri platform satışlarının ihtiyatla değerlendirildiği" belirtildi.

Jerusalem Post, Türkiye ve İsrail’in aralarındaki bağları yeniden tesis etme girişimlerine rağmen İsrail "Savunma Bakanlığı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığındaki hükümetin artan İslamcı eğilimlerinden kaygı duyduğu için Türk ordusuna ileri askeri platform satışlarını ihtiyatla değerlendirmeye karar verdi” diye yazdı.

Türkiye’nin Salı günü Suriye ile başlattığı ortak tatbikattan endişeli olduğu belirtilen İsrail Savunma Bakanlığı'nın “Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığındaki hükümetin artan İslamcı eğilimlerinden kaygı duyduğu için Türk ordusuna ileri askeri platform satışlarını ihtiyatla değerlendirmeye karar verdiği” bildirildi.

"Türkiye, askeri teknolojiyi Suriye'ye transfer edebilir"
Türkiye’nin “Namer zırhlı personel taşıyıcı ve deniz kuvvetlerine yönelik Barak 8 füze savunma sistemi” gibi bazı ileri teknoloji İsrailli platformlara olan ilgisini dile getirdiği kaydeden gazete, şöyle devam etti:

“İsrail, Suriye ile Türkiye arasındaki sınır koruma tatbikatının, bu ülkeler arasında tam savunma bağlarına yol açmasından ve İsrailli teknolojinin Türkiye’den Suriye’ye transfer edilmesinden kaygılıdır.”

Kolombiya'ya birlikte M60 satacaklar
Buna karşın Türkiye ile İsrail’in savunma sanayi alanında “ortak iş girişimleri”ne yönelik arayışlarını sürdürdüğüne de dikkat çekildiği haberde bu çerçevede iki ülkenin, “Modernize edilmiş M60 tanklarının olası satış konusunda Kolombiya ordusu ile görüşmeler yaptıkları” belirtildi.
Jerusalem Post, söz konusu tankların, İsrail Askeri Sanayi şirketi ve ASELSAN tarafından TSK için modernize edildiğini anımsatırken iki şirketçe modernize edilen 170 tanklara ilişkin son teslimatın, bu ayın başlarında Türkiye’de düzenlenen bir tören sırasında yapıldığına da dikkat çekti.

Genelkurmay İkinci Başkanı İsrail'e gidecek
Haberde İsrail ordusu ile TSK bağları iyileştirmek için çaba gösterdikleri belirtilirken de İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gabi Ashkenazi, Mart ayında Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile görüşmek amacıyla Ankara’ya gittiği belirtildi. Haberde ayrıca Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner’in de önümüzdeki aylarda İsrail’i ziyaret etmesi öngörüldüğü de kaydedildi.

Tatbikat rahatsızlık yaratmıştı
Türkiye ve Suriye'nin ortak düzenlediği Türkiye-Suriye Sınır Birlikleri Tatbikatı, İsrail'de tepkiyle karşılanmıştı. İsrailli yetkililerin Türkiye'nin İsrail'den aldığı askeri teknolojiyi Suriye'yle paylaşma ihtimali üzerinde durdukları bildirilmişti.

27-29 Nisan 2010 tarihlerinde Türkiye'nin ev sahipliğinde Kilis'te Yüksektepe ve İnanlı Hudut Karakolları bölgesinde düzenlenen tatbikatın amacı, iki ülke Kara Kuvvetleri unsurları arasındaki dostluk, işbirliği ve güveni pekiştirmek, sınır birlikleri arasında eğitim ve birlikte çalışabilirlik seviyesini artırmak olarak açıklanmıştı.

Suriye'nin ABD ile de arası iyi
Son dönemde Suriye ile ilgili gelişmeler İsrail'i rahatsız ediyor. Türkiye-Suriye ilişkilerinin yanı sıra ABD ile Suriye ilişkileri de gelişme gösteriyor. Suriye, Türkiye'nin de arabuluculuğu ile ABD ile bağlarını kuvvetlendirirken, ilişkilerin seyri İsrail'i rahatsız ediyor.

Son olarak Obama Yönetimi, Lübnan’a Scud füzeleri gönderdiği iddialarına rağmen Suriye ile ilişkileri düzeltmek istediğini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin beş yıllık aradan sonra Suriye büyükelçi göndermekte hala kararlı olduğunu açıkladı.

(soL - Dünya)