İsrail Suriye Lübnan sınırını vurdu!

Batılı kaynaklar İsrail’in Suriye-Lübnan sınırındaki bir bölgeyi vurduğunu bildirdi. İsrailli yetkililer geçtiğimiz hafta, Suriye’nin kimyasal saldırı tehdidi oluşturduğunu iddia ederek Suriye’ye saldırabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Güncelleme 15:46
Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan güvenlik kaynakları ise, İsrail güçlerinin Suriye’den gelen bir silah konvoyunu Suriye-Lübnan sınır bölgesinde vurduğunu söyledi.

Ajansa konuşan bir kaynak, İsrail güçlerinin, konvoyu sınırı geçmesinden hemen sonra vurduğunu söylerken, saldırının tam yeri ve konvoyun ne taşıdığı konusunda bilgi verdi.


Güncelleme 15:25
El Monitör’den Laura Rozen, Twitter’dan İsrail Silahlı Kuvvetleri istihbarat şefinin ABD ile istişarelerde bulunmasının ardından İsrail jetlerinin Suriye içinde silah taşıdığı iddia edilen bir konvoyu vurduğunu yazdı.

Al Monitor, İsrail Ordusu istihbarat şefi Tümgeneral Aviv Kochavi’nin Amerikalı yetkililerle istişarede bulunmak üzere dün Washington’a seyahat edeceğini yazmıştı.


İsrail merkezli Haaretz gazetesi, İsrail Ordusu’nun dün gece Lübnan sınırına yakın Suriye içindeki bir hedefi vurduğunu yazdı. Gazete haberi Batılı bir diplomata ve bir güvenlik kaynağına dayandırdı.

Konunun “hassaslığı” nedeniyle isimlerini açıklamayan kaynaklar, “Suriye sınır bölgesindeki bir hedef kesinlikle vuruldu” derken, saldırının tam olarak nereye gerçekleştiği konusunda bir bilgi vermedi.

Haaretz Twitter hesabından gönderdiği ileti de ise Suriye içindeki bir hedefin vurulduğunu yazdı.

İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) saldırı konusunda herhangi bir doğrulama ya da yalanlamada bulunmadı. IDF sözcüsü yaptığı açıklamada, bu tür haberler konusunda açıklama yapmadıklarını ifade etti.

“İsrail uçakları Lübnan hava sahasını ihlal etti”
Lübnan medyası, İsrail Savaş uçaklarının Çarşamba gecesi üç kez Lübnan hava sahasını ihlal ettiğini duyurmuştu. Saldırının ise bu haberlerin hemen ardından meydana geldiği belirtildi.

İsrail tehdit etmişti
İsrail Başbakanı Netanyahu geçtiğimiz Pazar Suriye’nin sahip olduğu söylenen kimyasal silahların Lübnan Hizbullah’ının eline geçebileceği “tehlikesine” işaret ederek bölgedeki gelişmeler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylemişti.

İsrail Ordusu radyosuna konuşan Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom da Suriye'nin elinde olduğunu iddia ettiği kimyasal silahların Hizbullah militanlarına veya Beşar Esad karşıtı İslamcı gruplara geçmesi halinde, Suriye’ye saldırabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

İsrail Savunma Bakanlığı da Pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye'nin kimyasal silah tehdidi oluşturduğunu iddia ederek, ülkenin kuzeyine Demir Kubbe savunma sistemi bataryaları konuşlandırdıklarını açıklamıştı.

(soL- Dış Haberler)