İsrail sonunda açıkladı

İsrail, 2006 yılında giriştiği Lübnan işgalinde kullandığı misket bombalarının yerini nihayet açıkladı. Üç yıl boyunca Lübnan hükümetinin açıklama taleplerine direnen İsrail, çok sayıda Lübnanlının ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştu.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail, 2006 yılında teşebbüs ettiği Lübnan işgali sırasında kullandığı misket bombalarının yerini açıkladı. Lübnan'daki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü yetkililerinin yaptıkları açıklamada, İsrail'in bombaların nereye atıldığına ilişkin teknik bilgi ve haritaları teslim ettikleri bildirildi.
Atılan 4 milyon bombanın 1 milyonu Lübnan topraklarında patlamamış olarak duruyordu. Lübnan hükümeti, BM ve çeşitli insan hakları örgütlerinin, bombaların serpildiği alanları açıklamaları yönündeki ısrarlı taleplerine üç yıl boyunca kulak tıkayan İsrail, en ufak bir dış etkide patlayan bu bombalarla, bu süre içinde çok sayıda Lübnanlı'nın ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştu.

İnsanlık suçu
İsrail, 2006 yılında Lübnan'ı işgale girişmiş, Hizbullah güçleriyle süren 33 günlük çarpışmalardan mağlup ayrılmıştı.

İşgal boyunca Lübnan topraklarına toplam 4 milyon misket bombası döken İsrail, bu bombaların çok büyük kısmını, yenilgisinin artık kesinleştiği son 72 saat içinde kullanmıştı. İsrail'in bu tavrı, birçok gözlemci tarafından "insanlık suçu" olarak değerlendirilmişti.
Misket bombaları, dünyanın pekçok başka çatışma bölgesinde de en önemli sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Sıcak çatışmaların bitmesinden çok sonra bile can almaya devam eden misket bombaları, en büyük misket bombası üreticilerinden olan ABD'nin engellemeleri yüzünden hala kullanılmaya devam ediyor.