İsrail savaş üçlüsü bölünüyor

İsrail'in Gazze katliamının birinci dereceden sorumluları Başbakan Olmert, Dışişleri Bakanı Livni ve Savunma Bakanı Barak'ın Gazze operasyonu konusunda açıklamaları farklılaşıyor. Olmert "savaşa devam" diyor, Barak ve Livni ise "ateşkes öncesi hedeflerimize vardık" diyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail'in Gazze katliamının üç önemli ismi Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak işgalin devamı konusunda farklı sesler çıkarmaya başladılar. Olmert Gazze saldırılarının henüz amacına ulaşmadığını söylerken, operasyonun devam etmesinden yana.

Ancak Savunma ve Dışişleri Bakanları kara operasyonunun ateşkese kadar askıya alınmasını istiyor.

Olmert Barak ve Livni ile görüşmedi
Pazartesi günü olağan toplantısını yapması gereken "troyka"nın toplanmamasının nedeni olarak üçlü arasındaki görüş farklılıkları gösteriliyor. İsrail basını görüşmeyi Olmert'in iptal ettiğini ve operasyona yönelik baskıyı görmezden geldiğini yazdı.

Görüş ayrılığı daha önce üçlünün açıklamalarındaki nüanslarla kendisini göstermeye başlamıştı. Salı günü acil ateşkes çağrısı yapan BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon'a Barak'ın yanıtı, "BM Genel Sekreterinin çağrısına saygı duyuyuoruz ve Mısır inisiyatifindeki gelişmeleri takip ediyoruz. Fakat savaş devam ediyor." şeklinde olmuştu. Başbakan Olmert ise aynı ateşkes çağrılarını "İsrail'in kendisini savunma hakkına kimse engel olamaz" diyerek yanıtlamıştı.

Barak: Ateşkes öncesi hedeflerimize vardık
Barak operasyonun olası bir ateşkes öncesi hedeflerine vardığını düşünüyor. Barak'ın direnişin İsrail ordusuna verdirdiği kayıpların yarattığı kamuoyu hoşnutsuzluğunu dikkate aldığı belirtiliyor. Dahası Savunma Bakanı Filistin'in uzlaşmacı lideri Mahmud Abbas'ın giderek sallantıya girmesi ve uluslararası kamuoyunun artan baskısının ateşkes öncesi bir dezavantaj yaratacağını düşündüğü belirtiliyor. Zira İsrail'in anlaşmada üstünlük noktaları Filistin yönetiminin bölünmüş olması ve uluslararası kamuoyunun Hamas'ı saldırıların sorumlusu olarak görmesi.

'Direniş tam gücünü göstermedi'
İsrail Ordusu'nun Güney Komutanı Yoav Galant'ın Gazze'nin işgalinin bir yıl sürebileceğine yönelik uyarılarının da Barak'ı Olmert'e nazaran temkinli olmaya ittiği belirtiliyor. Dahası ordu istihbaratından gelen bilgiler henüz direnişin şiddetinin düşük tutulduğuna yönelik. İstihbarata göre Obama'nın iktidarında alacağı tavrı bekleyen direniş grupları İsrail'e çok ağır kayıplar verdirmeyi tercih etmiyor. Yine istihbarat raporları Gazze'de daha fazla ilerlemenin sivil kayıpların tırmanışa geçmesi anlamına geleceğini ve bunun İsrail'i zor durumda bırakacağını söylüyor.

Gözler Obama'da
Dışişleri Bakanı Livni ve Savunma Bakanı Barak'ın bir diğer kaygısı ise gelecek salı yönetimi devralacak olan ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın "acil ateşkes çağrısı" yapması ihtimali. "hedeflerimize vardık" yerine "hedeflerimize varmak için daha yolumuz var" derken İsrail'in çekilmek zorunda kalması bir çeşit yenilgisi anlamına gelebilir. İsrail'in Obama'nın tavrını kestirememesinin önemli bir nedeni de Birleşmiş Milletler'in almış olduğu tarafları acil ateşkese çağıran 1860 sayılı karar.

'Hamas da Obama'yı bekliyor'
İsrail kaynakları Hamas'ın ise gerçek adımını Obama'nın tavrına göre atacağını belirtiyorlar. Hamas yetkililerinin "Mısır taslağı bir kaç değişiklik olması durumunda üzerinde konuşulmaya değer bir yol haritası" açıklaması örgütün "bekle-gör" politikası olarak nitelendiriliyor.

Olmert'in işgalin artaması için daha fazla asker sevketmesi, daha fazla Gazzelinin ölümüne neden olması ve çok daha fazla asker kaybını göze alması gerekiyor. Obama yönetimi İsrail'i "acil ateşkese" çağırırsa Mısır görüşmelerinde İsrail "yenik" başlayabilir.