İsrail ordusu gazetecilere saldırdı

İsrail ordusu basın emekçilerini hedef alarak saldırmakla suçlanıyor.

Dış Basın Birliği, gazetecilerin sersemletici el bombaları ve sıkılan plastik mermilerin hedefi olması üzerine İsrail ordusunun bunu kasten yaptığını belirten bir açıklamada bulundu.

Tel Aviv merkezli olan ve AFP'nin de içinde yer aldığı dünyadaki tüm yabancı basın organlarını temsil eden bu grup, birliklerin direk olarak Ramallah ve Kudüs arasındaki bölgede yaşanan çatışmaları kaydeden fotoğrafçıları hedef aldığını söyledi.

Telegraph'ın haberine göre İsrail askerleri, Dış Basın Birliği fotomuhabirlerine sersemletici el bombası attılar. Gazeteciler ayrılmak üzere olduklarını ifade etmelerine rağmen birçoğu bombaların arkalarından çok yakın bir şekilde atıldığını ifade ettiler. İtalyan bir fotoğrafçı ise neredeyse yüzüne bir plastik mermi isabet edeceğini belirtti. Neyse ki İtalyan fotoğrafçı yüzüne plastik mermi isabet etmeden fotoğraf çekebildiğini belirtti.

İsrail ordusu ise yaptığı yazılı açıklamada gazetecilerin çatışma çıkan bölgede bulunarak kendilerini riske attıklarını belirtti. Kamerasına plastik mermi isabet eden İtalyan fotoğrafçının da protestocuların çok yakınında olduğunu bu yüzden isabet ettiğini, fotoğrafçının direk olarak hedef alınmadığını belirtti.

AFP'nin baş fotoğrafçısı Marco Longari de taş atan Filistinli gençlerin 20 metre uzağında bulunan bir sığınağın altında durduklarını ve askerlerin hiç bir uyarıda bulunmadan,gaz bombası kullanmadan aniden plastik mermi sıkmaya başladıklarını belirtti. Normalde bacak hizasında ateş ettiklerini ama bu sefer göz hizasından vurduklarını belirten Longari herkesin ve askerlerin de aleni olarak görebildiği bir şekilde sığınağa geçmeye çalışan fotoğrafçılar hedef alındılar dedi. "Mermi kameranın üst kısmına isabet etti, eğer fotoğraf çekiyor olmasaydı ölmüş olabilirdi. Yetkililere kamerayı gösterdiğimizde güldüler ve bunun bir hata olduğunu söylediler ancak göz hizasından hatayla vuramassın" diyerek şikayetini dile getirdi.

Dış Basın Birliği geçtiğimiz iki yıl boyunca buna benzer 10 olayın daha yaşandığını ve hiçbirinin doğru düzgün araştırılmadığını ifade etti.