İsrail ordusu eski komutanı: ‘Bizim başaramadığımızı Arap Baharı başardı’

İsrail ordusu eski komutanlarından Moşe Elad, “Arap Baharı”nı anlattı. “İsrail'in yıllardır gerçekleştirmekten aciz kaldığını ‘Arap Baharı’ gerçekleştirdi” diyen eski komutan, sürecin stratejik kazanımları içerisinde “Suriye’nin yıkımını” ve Hamas ve Hizbullah’ın “darbe almasını” gösterdi. <strong></strong>

Mısır'da yayımlanan EL Ahram gazetesinin haberine göre, bir konferansta konuşan İsrail ordusu eski komutanlarından Moşe Elad, “İsrail'in yıllardır gerçekleştirmekten aciz kaldığını ‘Arap Baharı’nın gerçekleştirdiğini söyledi.

“Arap Baharı Suriye’nin yıkımını getirdi”
YDH’nin aktardığı habere göre, konferansta yaptığı konuşmada "Arap Baharı, şimdiye kadar İsrail'in gerçekleştirmekten aciz kaldığı stratejik kazanımları gerçekleştirdi” diye konuşan Elad, bu “kazanımları” şu şekilde sıraladı:

Bunun başında da bize düşman olan Arap Gücü olarak bilinen Suriye'nin yıkımıdır. Suriye, yıllardır bizim için en çetin düşmandı. Şimdi Suriye, kan kaybediyor, parçalanıyor, askeri gücünü yitiriyor. Üstelik İsrail'e hiçbir zarar gelmeden, İsrail'e bir tek kurşun bile sıkamadan.

Elad "Meşruiyetini yitiren Beşar Esad rejiminin yerini hangi rejimin alacağını bilmediğimiz doğru. Yerine gelecek rejim bize düşman da olsa artık Suriye'nin bizim için stratejik tehdit olma özelliği uzun bir süre için kalmadı. Özellikle de Suriye'de Esad sonrasında kurulacak yeni rejim iç sorunlarla boğuşacak, İsrail'e düşmanlıkla meşgul olamayacak" diye sözlerini sürdürdü.

“Hamas ve Hizbullah darbe aldı”
İsrail'in “Arap Baharı” sürecinde elde ettiği “kazanımlar” arasında Hamas ve Hizbullah'ın darbeler almasının da yer aldığını ifade eden Elad, "Hizbullah ve Genel Sekreteri Nasrallah, Arap dünyasının kahramanıydı. Bugün ise Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a olan desteğinden ötürü Ortadoğu'nun tamamı ve devrimci güçleri için bir felaket olarak görülüyor" diye konuştu.

Elad "Hamas ise son yıllarda siyasi ve lojistik kalesi olan Suriye'yi terk etmek zorunda kaldı. Hamas liderlerinin farklı Arap ülkelerine dağılmak zorunda kalması, Hamas'a vurulmuş ağır bir darbedir. Suriye gibi hiçbir Arap ülkesi, Hamas liderlerini kendi ülkesinde toplamadı" dedi.

“Bizim için en uygunu Mursi”
Elad, “Arap Baharı” sürecinde Mısr’da Amerikancı ve Şeriatçı bir yönetimin iş başına gelmesiyle ilgili olarak da "Muhammed Mursi yönetimi, Arap yönetimleri arasında İsrail için en uygun olanıdır. Çünkü İsrail'le olan barış anlaşmalarına saygı göstermektedir. Üstelik Hamas'a baskı yaparak Gazze'ye silah kaçakçılığını engellemiş oluyor. Bu, tamamen İsrail'in stratejik çıkarlarının lehinedir” diye konuştu.