İsrail Kudüs'ün tamamına yayılıyor

İsrail Devleti son olarak iki devletli çözüm ile gündeme gelen Doğu Kudüs'ün tamamına yayılmak için çevre düzenlemeleri başlattı. Bazı İsrailli şirketler ise Filistinlilere ait mülkleri satın almaya çalışıyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail yönetimi, iki devletli çözüm planında Doğu Kudüs'ün Filistin Devleti'nin başkenti olması gerçeğine karşı 100 milyon dolarlık bir çevre düzenleme planını devreye soktu. Kudüs'ün "eski kent" olarak bilinen Hristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler için kutsal mekanları barındıran bölümlerinin hemen dışında çevre düzenlemesi, park yapımı gibi faaliyetler yürütülürken,amacın kentin "Yahudi kimliğini pekiştirmek" ve böylece "birleşik ve İsrail devletinin başkenti bir Kudüs" yaratmak amacıyla yapıldığı belirtiliyor.

BM Koordinatörü: İsrail'in Kudüs'te yaptığı herşey tartışmalı
Dahası doğrudan İsrail hükümetine bağlı olmayan ancak politik amaçları olan Ir David gibi bazı şirketlerin Filistinlilerin Doğu Kudüs'ün kritik noktalarındaki mülklerini almaya çalıştığı da iddia ediliyor. Birleşmiş Milletler Ortadoğu Koordinatör'ü Robert Serry Doğu Kudüs'ü ziyaretinde "İsrail'in bölgede yaptığı herşey oldukça tartışmalı" açıklamasında bulunurken, iki devletli çözümün somut olarak tartışılması durumunda Kudüs konusunda sıkıntıya düşüleceği belirtiliyor. Öte yandan Papa Benedict'in ziyareti sırasında Hristiyanlara ait mekanların da Müslümanlarınkine benzer sıkıntılar yaşaması nedeniyle gerilim yaşanması kaçınılmaz olarak değerlendiriliyor.

İsrail yönetimi ise yapılan çevre düzenlemelerinden vazgeçmeyeceğini açıkladı. Konu hakkındaki tartışmaları değerlendiren İçişleir Bakanı Eli Yişai İsrail'in tartışmalı faaliyetlerinin Yahudi yerleşimlerinde gerçekleşmesi nedeniyle kendi tasarruflarında olduğunu söyledi ancak uluslararası gözlemciler Tel Aviv'in müdahale ettiği bölgenin büyük bir kısmının 1967'de işgal edilen Filistin toprağı olduğunu söylüyor. Hükümet kaynakları ise yaptıkları açıklamalarda daha net konuştular: Kudüs'ün 3 bin yıllık bir Yahudi başkenti olduğu belirtilirken, İsrail egemenlği sayesinde bütün kutsal mekanların onarım imkanı yakaladıkları ve Tel Aviv yönetiminin tartışmalı faaliytelerine devam edeceği söylendi.

'Amaç iki devletli çözümü baltalamak'
Konuyu gündeme getiren "Barış Şimdi" adlı İsrailli sol bir grup ise yapılanın Kudüs'ün "Yahudi kenti" olduğu imajının pekiştirilme çabası olduğunu söyledi. Grup, iki devletli bir çözümün çıkmaza sokulmaya çalışıldığına dikkate çekerken Ir David gibi bazı şirketlerin bölgede Filistinlilere ait emlakları satın almasının tamamiyle "politik bir amaç" taşıdığını belirtti. Grup, kritik bölgelerde mülk alınmasıyla Yahudi yerleşimlerinin birbirlerine bağlanmak istendiğini ve İsrail'in yapımınına hız verdiği Eski Şehir etrafındaki bölgenin iki devletli çözümü zora sokacağını belirtiyor.