İsrail İran’ı açıkça tehdit etti

ABD ve İsrail İran’ın nükleer faaliyetlerine son vermek için “kahramanca” çıkışlar arıyor. İsrail “ABD’ye rağmen İran’a saldırabilirim” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'la yapılan bir röportajın ayrıntılarına göre İsrail İran'da Saddam Hüseyin Irak'ında yaşanan nükleer sona benzer bir son planladıklarını açıkladı. İsrail'in 1981 yılında Irak'ta bulunan Fransız yapımı bir nükleer tesise saldırıda bulunduğunu hatırlatan Barak, İran için de aynı planın masada olduğunu vurguladı.

Savunma Bakanı, "Planları masadan kaldırmış değiliz. Her şeyi sona erdirecek kahramanca bir operasyon umudu içindeyiz" dedi. Ancak Barak Irak'la yaptığı benzetmeye değinirken İran'daki durumun çok daha ciddi olduğunu belirtti. ABD başkanı Barack Obama ve İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinecad'ın diplomatik görüşme kararı alması kararını da şimdiden olumsuz sonuçlanacağını belirtti.

Barak'ın ABD-İran ilişkilerine dair yorumlarına prim vermeyen Obama'nın "İsrail Amerikalılara İran'la konuşup konuşmamasını söyleyecek durumda değil" ifadesine rağmen İsrailli resmi ağızlar ABD'nin İran'la yaptığı her görüşmenin "vakit kaybı"ndan başka bir şey olmadığını iddia ediyor.

İsrail'in İran'la ilgili iddialı açıklamalarından en dikkat çekeni ise ABD'nin desteği olmaksızın İran'a saldırmaya hazır olduklarını açık açık ilan etmiş olması. ABD'nin İsrail'in ısrarlı tutumu karşısına geri adım atmaması ise İsrail'in gelecek günlerde İran'a tek taraflı olarak bir saldırıda bulunabileceği tahminlerine neden oluyor.